Uutiset

Piispa Jukka Keskitalo vihittiin virkaansa – "Kristuksen rakkaus vaatii meitä kilvoittelemaan, että emme eläisi vain itsellemme"

Piispa Jukka Keskitalo sai virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: ristin, sauvan sekä taiteilija Moosa Myllykankaan Keskitalolle suunnitteleman violetin värisen hiipan ja kaavun sekä stolan.
Oulun piispan Jukka Keskitalon piispanvaatteet on suunnitellut taiteilija Moosa Myllykangas.

Oulun hiippakunnan kolmastoista piispa, teologian tohtori Jukka Keskitalo vihittiin sunnuntaina virkaansa Oulun tuomiokirkossa.

Johanneksen evankeliumin pohjalta saarnannut Keskitalo totesi, että kuka tahansa voi arjessaan toteuttaa Jumalan antamaa kutsumusta lähimmäisten hyväksi.

– Kun tiedostamme, ettei kaikki ole vain siinä, mitä silmillämme näemme, johtaa se meidät kristittyinä sitoutumaan siihen, mitä ympärillämme näemme. Ja sitoutumaan niihin ihmisin, joita elämäämme annetaan.

Hän jatkoi, että Kristuksen rakkaus kutsuu palvelemaan lähimmäisiämme ja ihmiskuntaa.

– Enemmänkin, Kristuksen rakkaus vaatii meitä kilvoittelemaan, että emme eläisi vain itsellemme. Siksi mikään inhimillinen ja ajallinen ei ole vierasta kohti iankaikkista päämäärää tähyilevälle pyhiinvaeltajalle. Ei ilmastonmuutos. Ei pakolaisuus. Ei vanhusten hoidon haasteet. Eivät ihmisoikeuskysymykset. Ei soteuudistus. Ei työttömyys eikä työllisyys.

Pohjoisen hiippakunnan läntisellä rajalla lapsuutensa viettänyt Keskitalo muisteli saarnassaan myös rippikouluaikojaan. Hän kertoi ajelleensa Karungin kirkkoon Solifer-mopolla.

– Hoon päätä me nuoretkin siellä kirkon vaiheilla puhuimme. Teille meänkieltä tuntemattomille on tosin tarkennettava, että ei sunkhaan sitä hootakhaan ny senthään joka paikhaan panna.

Seurakunta lahjoitti piispanvaatteet

Vihkimisen toimitti arkkipiispa Tapio Luoma. Häntä avustivat muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyö- ja sisarkirkkojen edustajat. Avustavana pappina messussa toimi tuomiorovasti Satu Saarinen.

Vihkimyksen yhteydessä uusi piispa vastaanotti piispanviran tunnukset, ristin ja sauvan. Keskitalo sai Oulun hiippakuntaan kuuluvilta seurakunnilta lahjana piispanvaatteet, violetin hiipan ja kaavun sekä stolan, jotka puettiin hänen ylleen vihkimyksessä. Vaatteet on suunnitellut oululainen kuvataiteilija Moosa Myllykangas.

Myllykangas kertoo valinneensa teemaksi veden.

– Kun lähdin suunnittelemaan piispan paramentteja, mietin hiippakunnan laajuutta: Oulun hiippakunta ulottuu Perhosta Utsjoelle saakka. Alueella on paljon erilaisia vesistöjä ja siksi valitsin teemaksi veden.

Piispa vihittiin ja siunattiin virkaan Jumalan sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla. Tekstinlukijoina toimivat pääministeri Juha Sipilä sekä saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio. Messussa kuultiin kanttori Lauri-Kalle Kallungin säveltämä kantaesitys uudesta pappisvihkimyksissä käytettävästä psalmista ja antifonista.

Hiippakunnan hengellinen johtaja

Hiippakunta on piispan ja tuomiokapitulin johtama kirkollinen hallintoalue, joka koostuu seurakunnista ja seurakuntayhtymistä.

Suomessa on yhdeksän luterilaista hiippakuntaa: Turku, Tampere, Oulu, Mikkeli, Porvoo, Kuopio, Lapua, Helsinki ja Espoo. Turun arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa, joista toinen on arkkipiispa.

Hiippakunnat on jaettu alueellisesti rovastikuntiin, joihin kuuluu 3–13 seurakuntaa.

Piispa on hiippakunnan hengellinen johtaja sekä ylin hallinnollinen virkamies. Hiippakunnan toimintaa ja hallintoa hoitaa tuomiokapituli, jonka puheenjohtaja piispa on. Tuomiokapitulin lisäksi hiippakunnassa on hiippakuntavaltuusto. Valtuusto tukee ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic