Uutiset

Piispojenvaihtovuodet ovat vasta alkaneet

Helsingin piispanvaali on vasta alku. Virassa olevista evankelis-luterilaisen kirkon piispoista viisi on täyttänyt 60 vuotta, joten lähivuosina on valittava monta uutta piispaa eläkkeelle jäävien tilalle.

Tänä vuonna eläkkeelle jäävän Helsingin piispan Irja Askolan lisäksi eläkkeelle jäämisestään on ilmoittanut arkkipiispa Kari Mäkinen. Arkkipiispa vaihtuu ensi kesäkuun alussa. Eläkkeelle jäädessään Mäkinen on 63-vuotias.

Muut piispoista eivät ole ilmoittaneet aikeistaan, mutta heidän ikiensä perusteella voi päätellä, että ainakin Oulun hiippakunnassa ja Turun arkkihiippakunnassa uuden piispan valinta on pian edessä.

Vanhin virassa olevista piispoista on 66-vuotias Oulun piispa Samuel Salmi. Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala on Askolan ikätoveri ja täyttää tänä vuonna 65 vuotta. Lapuan piispa Simo Peura täytti kesällä 60 vuotta.

Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen kertoo, että Askolan ja Mäkisen eläkkeellejäämisilmoitukset tulivat yllätyksinä hiippakuntien työtovereillekin eikä muiden piispojen tulevien eläkkeelle jäämisten ajankohtia vielä tiedetä. Hän arvelee, että vanhimmat piispat ovat saattaneet kuitenkin kuulostella toisiaan, jottei piispanvaaleja osuisi useaan hiippakuntaan samaan aikaan.

-Laillista estettä sille ei ole, mutta käytännössä useissa piispanvaaleissa yhtä aikaa ei olisi järkeä. Sopivia henkilöitä ei kuitenkaan ole kovin paljon.

 

Viiden viime vuoden aikana ei ole käyty ainoitakaan piispanvaaleja.

-Kun tulin Kirkkohallitukseen töihin vuonna 2010, puhuttiin ihan piispanvaihtoviikoista, kun puolet piispakollegiosta jäi eläkkeelle ja valittiin uudet piispat. Silloin puhuttiin, että moneen vuoteen ei sen jälkeen tapahdu muutoksia. Nyt ne vuodet ovat menneet, ja muutaman vuoden aikana käydään varmasti neljät piispanvaalit, Komulainen sanoo.

Kirkkolain mukaan viranhaltijoiden virka päättyy vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä viimeistään 68-vuotiaana, vuosina 1958–1961 syntyneillä 69-vuotiaana ja vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä 70-vuotiaana.

Salmen seuraaja Ouluun on siis valittava viimeistään vuonna 2019 ja Kallialan seuraaja Turkuun viimeistään vuonna 2020.

 

Asiasanat

Fingerpori

comic