Uutiset

Pikavoittojen etsijät sijoittavat uusiin "superkovan" riskin virtuaalivaluuttoihin – Bitcoinilla jo yli 1500 haastajaa

Bitcoininrinnalle nousee jatkuvasti uusia virtuaalivaluuttoja. Yksin kevään aikana niitä on perustettu jo useita satoja.

Kryptovaluuttojen hintoja seuraavan Coinmarketcap-sivuston listoilla on tällä hetkellä kaikkiaan noin 1 600 valuuttaa.

-Bitcoinin arvossa ei ole enää odotettavissa yhtä suuria prosentuaalisia nousuja kuin aiemmin, joten osa sijoittajista hakee nopeita nousuja nyt vaihtoehtoisista valuutoista, arvioi Bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja välittävän Prasos Oy:n toimitusjohtaja Henry Brade.

Toiveet kryptovaluuttojen arvonnoususta pohjaavat Bitcoinin kasvuun. Alkuaikoina sen arvo nousi vuodessa lähes satakertaiseksi.

Viime joulun tienoolla Bitcoinin hinta kävi ennätyksellisesti lähes 17 000 eurossa, josta se romahti pian yli kaksi kolmasosaa nykyiseen runsaan 5 000 euron arvoonsa.

-Ihan uusissa kryptoissa vastaavat kasvuprosentit ovat vielä mahdollisia. Kyse on superpotentiaalista ja varsinkin superkovasta riskistä, Brade sanoo.

Puhtaan spekulatiivista sijoittamista

Suomessa virtuaalivaluuttoihinsijoittaa tällä hetkellä 50 000—100 000 ihmistä, Brade arvioi. Suosituin on yhä selvästi virtuaalivaluuttojen jättiläinen Bitcoin, jonka arvo on lähes 40 prosenttia koko virtuaalivaluuttojen markkinasta.

Tarinat äkkirikastuneista ja lupaukset seuraavasta Bitcoinista ovat saaneet liikkeelle etunenässä kaikkein kovimmat riskinottajat.

Jos Bitcoin on riskialtis sijoitus, ovat hiljattain perustetut virtuaalivaluutat täyttä uhkapeliä.

Muutamia kryptovaluuttoja käytetään maksuvälineenä esimerkiksi verkkokaupoissa, mutta ennen kaikkea kysymys on puhtaasti spekulatiivisista sijoituskohteista.

Kryptovaluuttojen arvonnousu perustuu uskoon siitä, että niiden taustalla oleva teknologia tekee niistä varteenotettavan valuutan tai jopa haastajan perinteisille keskuspankkien kontrolloimille valuutoille.

Bitcoin-intoilijat esimerkiksi uskovat sen tuovan kaupankäyntiin lisää yksityisyyttä ja mahdollistavan valuuttakaupat suljetuissa talouksissa.

-Monien uusien valuuttojen taustalla oleva teknologia vain sattuu olemaan kelvotonta. Sijoituspäätös perustuu enemmänkin kovaan hypeen, Brade sanoo.

Osa valuutoista perustuu Braden mukaan potentiaalisiin teknologioihin, mutta sijoittajan on hyvin vaikea erottaa niitä suuresta massasta.

Finanssivalvonnan (Fiva) johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen kertoo myös suorista huijauksista.

Uusia valuuttoja on lanseerattu asiallisilta näyttävien verkkosivujen ja suurta lupaavien tekstien kera, jonka jälkeen perustajat ovat kadonneet sijoittajien rahojen kanssa.

Turvallisuustaso on oma kysymyksensä: kauppapaikkojen hakkeroinneissa on kadonnut pahimmillaan satoja miljoonia euroja sijoittajien rahaa.

-Näissä tilanteissa ei ole minkäänlaista talletussuojaa kuten perinteisillä pankeilla, Heiskanen sanoo.

Edessä vilkkaita vuosia

Uusien virtuaalivaluuttojenmassoittainen nousu alkoi Ethereum-valuutan vanavedessä jo vuonna 2016. Enemmistö uusista virtuaalivaluutoista pohjaa Ethereumin käyttämään tekniikkaan.

Innostus uusiin valuuttoihin nousi viime vuonna, kun useimpien kryptovaluuttojen kurssit nousivat kohisten.

Nyt kryptovaluuttoja nousee jatkuvalla syötöllä.

Viime viikolla uuden virtuaalivaluutan lanseeraamisesta kertoi esimerkiksi senegalilais-yhdysvaltalainen räppäri Akon, joka kertoo suunnittelevansa Senegaliin kokonaista kryptovaluutalla toimivaa kaupunkia, BBC kertoo.

Prasos Oy:n Braden mukaan monien uusien valuuttojen kiinnostus on sidottu selkeästi tiettyyn paikkaan, vaikka valuuttoihin sijoittaminen ei katso maantieteellisiä rajoja.

-Rummutus tietyn valuutan ympärillä keskittyy usein tiettyyn paikalliseen yhteisöön, mikä osin selittää uusien valuuttojen jatkuvaa nousua.

Osa uusista valuutoista pyrkii iskemään Bitcoinin puutteisiin, Brade sanoo.

Muutama nopeasti kasvanut kryptovaluutta keskittyy esimerkiksi mahdollisimman suureen anonymiteettiin, kun Bitcoinien omistus on muuttunut läpinäkyvämpään suuntaan.

Brade uskoo, että uusia virtuaalivaluuttoja perustetaan kovalla tahdilla vielä joitakin vuosia, kunnes markkina alkaa keskittyä muutamaan suureen ja vakaampaan kryptovaluuttaan.

-Innostus uusiin kryptoihin luultavasti rauhoittuu tulevan vuosikymmenen aikana, eikä uusia tähdenlentoja enää nähdä. Pidemmän päälle on tuskin kestävää, että markkinoilla on satoja ja satoja kilpailevia virtuaalivaluuttoja.

Kolme päätyyppiä

Virtuaalivaluutat nojaavat lohkoketjuihin, joiden avulla virtuaaliset rahansiirrot varmistetaan. Valuuttojen hinnat määräytyvät jälkimarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella.
Maksuvälineiksi ja arvonsäilyttäjiksi tarkoitetuista virtuaalivaluutoista tunnetuin on Bitcoin.
Hyödyke-tokenit antavat käyttöoikeuden palveluun tai tuotteeseen kuten tietokoneohjelmistoon.
Pääoma-tokenit eli perinteisen arvopaperin kaltaiset tokenit antavat haltijalleen vastaavia oikeuksia kuin esimerkiksi osake: äänioikeuden tai oikeuden osingonkaltaiseen tuloon.
Valtaosa kryptovaluutoista on maksuväline- ja hyödyketokeneita.
Virtuaalivaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo on tällä hetkellä vajaa 217 miljardia euroa, josta Bitcoinin arvo on noin 40 prosenttia.
Yli miljardin markkina-arvoisia valuuttoja on 18, vähintään miljoonan euron markkina-arvo taas on runsaalla tuhannella virtuaalivaluutalla.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic