Uutiset

Pisa-tulokset vaarassa? – suunniteltu yo-kokeen uudistus järkyttää äidinkielen opettajia

Suorastaan järkyttynyt. Niin luonnehtii Äidinkielen opettajain liiton puheenjohtaja Sari Hyytiäinen kollegoidensa suhtautumista suunniteltuun ylioppilaskokeen uudistukseen. Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on jättänyt äidinkielen ylioppilaskokeen kehittämisestä kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmän ehdotuksen mukaan vuonna 2021 äidinkielen koe typistyisi kahdesta kuusituntisesta päivästä yhteen nelituntiseen kokeeseen. Uudistuksia esitetään muidenkin aineiden kokeisiin. Hyytiäisen mielestä muutos on merkittävin äidinkielessä, jossa ainoana koe on tällä hetkellä kaksipäiväinen.

-Uudistuksen jälkeen ei enää pystyttäisi teettämään samalla tavalla ajattelua ja aineiston käyttöä mittaavia kokeita. Tulisi väkisin pikkutekstejä, pahimmillaan monivalintatehtäviä.

Hyytiäinen näkee suunnitelmalla kauaskantoisia seurauksia. Korkeakouluopinnoissa pitkiä tekstejä on pystyttävä kirjoittamaan.

Hyytiäinen uskoo, että uudistus heikentäisi edelleen suomalaiskoululaisten Pisa-tuloksia.

-Aika vaarallisilla vesillä liikutaan. Ylioppilaskoe on niin arvostettu koe, joka näyttää, millaisia taitoja yhteiskunnassa arvostetaan ja tarvitaan.

Alanko-Kahiluodon mukaan uudistus ”heikentäisi äidinkielen osaamista ja olisi varma kuolinisku kirjallisuuden opetukselle”.

Koeajan lyhentämistä on perusteltu muun muassa sillä, että se vähentäisi opiskelijoiden painetta ja stressiä. Hyytiäinen uskoo, että vaikutus olisi päinvastainen.

-Jos ajan kanssa pitää alkaa kilpailla, se mieluumminkin lisää stressiä. Luulen, että taustalla ovat taloudelliset syyt. Tarkoitus on saada kokeet mahdollisimman helposti järjestettyä kouluilla.

Tällä hetkellä äidinkielen ylioppilaskoe koostuu tekstitaidon kokeesta ja esseekokeesta, jossa kirjoitetaan oma pohtiva tai kantaaottava teksti.

Äidinkielen koe on muuttumassa digitaaliseksi syksyllä 2018. Hyytiäisen mukaan senkään ohjeet eivät ole vielä täysin valmiit.

-Nyt väläytellään taas aivan uutta koetta. Se aiheuttaa kouluihin rauhattomuutta.

Työryhmän esitys on lausuntokierroksella. Se luovutettiin huhtikuun puolivälissä opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic