Uutiset

Pitääkö oikeuteen saada viedä kännykkää? Professori olisi valmis harkitsemaan kieltoa

 

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen olisi valmis harkitsemaan kännykkäkiellon asettamista oikeuden istuntosaleihin.

Älykännyköiden ja -laitteiden yleistyttyä myös oikeuden istuntojen kuvauksiin ja tallennuksiin liittyvät epäselvyydet ja väärinkäytöt voivat lisääntyä.

– Voisi olla perusteltua, ettei oikeuden istuntoon saisi viedä puhelimia. Kielto olisi kaikista selvintä, Tolvanen sanoo Lännen Medialle.

Istunnoista kuvaamista säätelevät vuonna 2007 annetut säädökset. Niiden mukaan oikeudenkäynnin alkua ja loppua voidaan kuvata tai tallentaa puheenjohtajan luvalla.

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevää Tolvanen muistuttaa, että tekniikka on sittemmin kehittynyt ja some-maailma mullistunut. Laitteet ovat huomaamattomia ja tallennus helppoa.

Hän pitää uhkana tallenteiden väärinkäyttöä.

– Suurin riski on se, että sosiaalisessa mediassa aletaan levittää manipuloituja kuvia.

Asianajajaliitossa aktiivisesti toimivalle asianajajalle Satu Wartiovaaralle on tuttua, että salissa on paljon kännyköitään näpyttelevää yleisöä.

Hän muistuttaa, että istuntosalista on mahdollista – vaikkakaan ei sallittua – välittää vaikka live-lähetyksiä someen. Näin voisi murtua pyrkimys todistelun autenttisuuteen.

– Minun mielestäni yleisöltä voisi hyvin ottaa kännykät ja läppärit kaappiin, ennen kuin se tulee saliin.

Mitään seurantaa ilmi tulleista luvattomista tallennuksista ei ole. Silloin tällöin niitä tulee tietoon.

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään paraikaa puukartelliin liittyviä yksityismetsänomistajien korvauskanteita. Pari viikkoa sitten istuntoa seurannut kantajien edusmies lähetti salista kuvallisen päivityksen someen sekä nauhoitti istuntoa, minkä seurauksena oikeuden puheenjohtaja ojensi häntä.

Syksyllä 2015 Talvivaara-käräjillä Kainuun käräjäoikeudessa Stop Talvivaara -liikkeen aktivisti yritti tallentaa salaa istuntoa videokameralla. Hän sai nuhteet ja joutui poistamaan tallenteen. LM-HÄSA

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic