Uutiset

Pitäisikö natsien symbolit kieltää EU:ssa? Parlamentti keskustelee kiellosta tänään

Monimutkaisten brexit-neuvottelujen vaiheet ovat dominoineet parhaillaan käynnissä olevaa Euroopan parlamentin täysistuntoviikkoa Strasbourgissa. Parlamenttia puhuttavat myös muut asiat.

Mepit aikovat nimittäin tänään keskustella siitä, pitäisikö EU:ssa kieltää natseihin ja fasisteihin yhdistetyt symbolit ja iskulauseet.

Etukäteen puheenaiheesta on saatavilla tietoa poikkeuksellisen vähän, eikä parlamentti päätä tai äänestä siitä. Euroopan unionin puheenjohtajaneuvosto on kuitenkin ottanut asian täysistunnon ohjelmaan. Keskustelu järjestetään Suomen aikaa kello 16 alkavassa istunnossa.

Kroatialaismeppi vaati

EU:n tiedotustoimiston mukaan natsisymbolien kieltokeskustelu on lähtöisin parlamentin Alde-ryhmästä. Alden suomalainen parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) kertoo Lännen Medialle, että keskustelua on vaatinut hänen kroatialainen kollegansa Ivan Jakovcic
.

-Hänen puolueensa on Kroatian parlamentissa esittänyt kieltoa ja keskustelua siitä, ja maan hallitus on kieltäytynyt. Nyt hän on halunnut, että tämä tulisi EU-parlamentissa esille, Jäätteenmäki sanoo.

Euroopan unionilla ei Jäätteenmäen mukaan ole toimivaltaa kieltää kaikilta jäsenmailtaan natsisymbolien käyttöä. Tämä johtuu siitä, että kukin jäsenvaltio päättää itse omista rikoslaeistaan. Kansalliseen rikoslainsäädäntöön vaikuttavat kuitenkin kansainväliset sopimukset, joihin EU-valtiot ovat voineet sitoutua.

-Keskustellahan asiasta voi, ja odotan mielenkiinnolla, millaista keskustelua siitä tulee.

Prinssi Harryn tempaus raivostutti

Keskiviikkona käyty keskustelu natsisymbolien kiellosta ei ole ensimmäinen laatuaan EU:ssa. Osa jäsenmaista, ankarimmin Saksa, on vuosien ajan kieltänyt symbolit, kuten hakaristin ja natsitervehdyksen.

Merkkejä on rajoitettu laeilla myös muissa valtioissa. EU-tasolla äärioikeiston symboleihin otettiin puolestaan kantaa runsaat 10 vuotta sitten, vuonna 2005.

Tuolloin varsinkin saksalaismepit vaativat hakaristin EU-tasoista käyttökieltoa sen jälkeen, kun Britannian prinssi Harry oli kuvattu eräissä juhlissa saksalaissotilaan paita päällä. Hänen hihassaan oli kansallissosialistien käyttämä hakaristi. Harry myöhemmin pahoitteli tempaustaan.

BBC:n mukaan tuolloin EU-puheenjohtajamaana toiminut Luxemburg kuitenkin hylkäsi ehdotuksen, koska jäsenmaat eivät päässeet yksimielisyyteen siitä, mitä kaikkia symboleja pitäisi kieltää.

Äärioikeistolaisia liikkeitä kohtaan on alettu suhtautua Euroopassa kriittisesti myös muualla. Pirkanmaan käräjäoikeus kielsi Poliisihallituksen kanteesta Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan marraskuussa. Käräjäoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic