Uutiset

Pitäisikö tiellä tepastelevan sorsapoikueen päälle ajaa, ettei saa syytettä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta?

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi viime viikolla, että autollaan äkillisesti jarruttanut oli syyllinen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, eikä auton perään törmännyt kuski.

Peräänajo tapahtui, kun edellä ajanut jarrutti voimakkaasti nähtyään sorsapoikueen ylittämässä tietä. Takaa tullut törmäsi hänen autonsa perään.

Jarrutuksen tehnyt todettiin syylliseksi, mutta hänet jätettiin tuomitsematta, koska rikos oli haitallisuuteen nähden vähäinen.

Itse asiassa syyttäjä nosti syytteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta molempia osapuolia kohtaan, mutta lopulta käräjäoikeus päätti hylätä törmääjän syytteen.

Syyttäjä perusteli perään ajaneen syytettä liian lyhyellä turvavälillä.

Sisä-Suomen syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Olli Koski ei halua kommentoida tuomiota tarkemmin.

-Kyse on yksittäisestä tapauksesta enkä ryhdy yksittäisen tapauksen perusteella ottamaan kantaa yleisesti esille tulleisiin kysymyksiin, Koski kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Muutama vuosi sitten vastaavanlaisessa tapauksessa perässä ajanut sai sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Silloin käräjäoikeus linjasi, että jarruttaminen oli oikein.

Hätätilanteessa voi lyödä jarrut pohjaan

Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo ei myöskään ota kantaa siihen, mikä käräjäoikeuden päätös on oikein, ja mikä väärin.

-Näkemykseni on, että hätätilanteessa voi lyödä jarrut pohjaan ja lähtökohtaisesti takana ajavan on huolehdittava, että ei aja perään.

Vuoristo kertoo, että hän ajoi juuri pari päivää sitten juoksevan kissan rinnalla ja yhtäkkiä kissa pinkaisi kovempaan vauhtiin ja hyppäsi auton eteen. Hän jarrutti.

-Vauhtia ei ollut paljon, kun kissakin pystyi ohittamaan.

Hänen mielestään on luonnollista, että autoa ajava ihminen reagoi välittömästi, jos eteen tulee orava, kissa tai mikä muu tahansa pieneläin. Siinä tilanteessa ei ehdi vilkaista taustapeiliin ja katsoa, onko joku tulossa kiinni peräpuskuriin.

-Kadulla lentävä muovipussikin voi saada jarrutusreaktion aikaan.

Moottoripyöräilijälle pienet esteet ovat vielä vaarallisempia kuin autoilijalle.

Vuoristo toteaa, että on olemassa erilaisia ohjeistuksia, miten vaaratilanteessa toimitaan, mutta se, pystyykö ihminen toimimaan ohjeistusten mukaan, onkin eri asia.

-Väistääkö ihminen hirveä sen peräpuolelta, kun hirvi hyppää tielle? Ei välttämättä aina onnistu.

Sen sijaan helpommin toteutettava ohjeistus perustuu lakiin: etäisyys edellä kulkevaan ajoneuvoon on soviteltava sellaiseksi, ettei päälleajon vaaraa ole, vaikka tämä ajoneuvo pysäytetään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic