Uutiset

Pitkä vankilatuomio uhkaa Latvian keskuspankin pääjohtajaa

Korruptiosta syytetty johtaja istuu edelleen EKP:n neuvostossa. Ilmars Rimševičs on johtanut Latvian keskuspankkia jo 18 vuotta
Ilmars Rimševičsin kolmas kuusivuotiskausi päättyy joulukuussa. Silloin parlamentilla on tilaisuus vaihtaa Latvian keskuspankin pääjohtajaa. Kuva: VALDA KALNINA
Ilmars Rimševičsin kolmas kuusivuotiskausi päättyy joulukuussa. Silloin parlamentilla on tilaisuus vaihtaa Latvian keskuspankin pääjohtajaa. Kuva: VALDA KALNINA

Latviassa alkaa maanantaina oikeudenkäynti, joka pöyhii korruptiota erittäin korkealla tasolla.

Syytettynä on Latvian keskuspankin pääjohtaja Ilmars Rimševičs, joka istuu myös Euroopan keskuspankin (EKP) neuvostossa. Häntä syytetään lahjusten ottamisesta ja rahanpesurikoksesta. Rimševičs on kiistänyt syytteet.

Ilmars Rimševičs on ollut Latvian keskuspankin johtaja jo 18 vuotta, ja häneen kohdistuvat syytökset antavat synkän kuvan maan pankkialasta.

Norvik-pankin edustajat kertoivat uutistoimisto AP:lle viime vuoden helmikuussa, että Rimševičs on vaatinut heiltä lahjuksia ja uhannut pankin kohtaavan vaikeuksia, jos niitä ei makseta. Heidän mukaansa uhrina ei ollut vain yksi pankki, vaan kyse ole laajasta käytännöstä. Latvialainen Norvik vaihtoi marraskuussa nimensä PNB:ksi.

Rikostutkinta on jatkunut jo pitään. Korruption turjunnasta vastaava KNAB-virasto teki etsintöjä Rimševičsin kotona ja työpaikalla jo viime vuoden helmikuussa.

Keskuspankin johtaja ehkä vaihdetaan

Syytteistä huolimatta Rimševičs jatkaa edelleen työssään. Latvian viranomaiset yrittivät saada hänet pois keskuspankin johdosta ja EKP:n neuvostosta. EU:n tuomioistuin päätti kuitenkin helmikuussa, että Rimševičs saa jatkaa työtään, koska Latvia ei ole toimittanut todisteita väärinkäytöksistä.

Joulukuussa Latvian parlamentilla on tilaisuus vaihtaa keskuspankin pääjohtaja. Silloin Rimševičsin kolmas kausi pääjohtajana tulee päätökseen.

Ilmars Rimševičs voi joutua vankilaan pitkäksi aikaa. Syyttäjän lehdistösihteeri Laura Majevska kertoo, että syytteessä mainitusta lahjusrikoksesta voi saada enimmillään 11 vuotta vankeutta. Rahanpesusyyte puolestaan voi johtaa enimmillään 12 vuoden tuomioon.

Monia korkean tason korruptiojuttuja

Korruption vastaisen Transparency International -järjestön Latvian osasto Delna näkee tapauksen positiivisena signaalina. Se osoittaa, että viranomaiset tarttuvat korruptioon hyvin korkealla tasolla.

– Viime vuosina KNAB-virastolla on ollut monia korkean tason korruptiojuttuja. Tämä on uusi ja tärkeä kehityskulku Latviassa, sanoo Delnan johtaja Liene Gatere.

Toisaalta hän näkee edelleen monia haasteita lainvalvonnan eri tasoilla.

– Tässä tapauksessa näimme, että syyttäjänvirasto ei ollut valmis, kun heidän piti toimittaa todisteita EU:n tuomioistuimelle. Siksi Rimševičs on edelleen asemassaan, Gatere mainitsee.

Delnan tutkija Antonio Greco lisää, että tämän tapauksen pitäisi käynnistää EU:n tasolla keskustelu siitä, miten EKP toimii tulevaisuudessa vastaavissa tilanteissa.

– Syytökset aiheuttivat Latviassa melkoisen shokin. Tuskin monikaan epäili, että Rimševičs voisi olla mukana rikollisessa toiminnassa, sanoo korruption tutkintaan erikoistunut Valts Kalninš.

Hän on Latvian yliopiston apulaisprofessori ja Providus-ajatushautomon asiantuntija.

Rimševičsin tapaus tahraa Latvian pankkisektorin mainetta. Kalninš näkee kuitenkin, että takavuosien lukuisat rahanpesuskandaalit ovat alalle keskeisempi ongelma. Viime vuosina Latvian hallitus on tehnyt monia uudistuksia ryvettyneen pankkisektorin ongelmien korjaamiseksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic