Uutiset

Pitkäaikainen keskustan kansanedustaja, entinen kauppa- ja teollisuusministeri Kauko Juhantalo on kuollut

Kankaanpääläinen juristi joutui ministeriaikanaan valtakunnan oikeuteen lahjusten vaatimisesta ja hänet erotettiin eduskunnasta 1993. Satakuntalaiset äänestivät hänet takaisin kansanedustajaksi jo kaksi vuotta myöhemmin ja vielä viime kaudellakin.
Satakuntalainen Kauko Juhantalo oli kansanedustajana vielä viime kaudella. Kuva: Hanna Laasanen
Satakuntalainen Kauko Juhantalo oli kansanedustajana vielä viime kaudella. Kuva: Hanna Laasanen

Entinen kauppa- ja teollisuusministeri ja keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Kauko Juhantalo on kuollut 77-vuotiaana. Juhantalon perhe ilmoitti stt:lle, että Juhantalo on kuollut nopeasti edenneeseen syöpään.  Vuonna 1942 syntynyt Juhantalo olisi täyttänyt ensi tiistana, 28. huhtikuuta,  78 vuotta.

Kankaanpääläinen juristi Kauko Juhantalo valittiin eduskuntaan seitsemän kertaa. Ensimmäisen kerran pohjoissatakuntalainen äänestettiin eduskuntaan vuonna 1979. Eduskunnassa hän istui viimeksi kaudella 2015–2019. Hänet on myös kerran erotettu eduskunnasta. Se tapahtui vuonna 1993, kun Juhantalo oli kauppa- ja teollisuusministerinä Esko Ahon (kesk.) hallituksessa. Juhantalo joutui valtakunnanoikeuteen lahjusten vaatimisesta.

Satakuntalaiset äänestivät Juhantalon takaisin eduskuntaan kuitenkin jo vuonna 1995. Sen jälkeen Juhantalo myös joutui pettymään eduskuntavaaleissa, mutta tuli tauon jälkeen taas uudelleen valituksi.

Kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja, val­ti­o­va­rain­mi­nis­te­ri Kat­ri Kul­mu­ni on esit­tä­nyt Twit­te­ris­sä osa­not­ton­sa.

– Uu­ti­nen Kau­ko Ju­han­ta­lon pois­me­nos­ta on su­rul­li­nen. Vie­lä vii­me vaa­li­kau­del­la Ju­han­ta­lo oli edus­kun­ta­ryh­mäm­me se­ni­o­ri, minä ju­ni­o­ri. Olen kii­tol­li­nen, et­tä pää­sin tu­tus­tu­maan ja työs­ken­te­le­mään hä­nen kans­saan.

– Le­pää rau­has­sa Kake!, Kul­mu­ni kir­joit­taa.

Juhantalo myönsi olevansa ”kotiinpäin vetäjä”

Juhantalon kotimaakunnan maakuntalehden Satakunnan Kansan toimittaja ja kuvaaja kävivät haastattelemassa Juhantaloa ja toista pitkän linjan keskustalaista satakuntalaista kansanedustajaa Timo Kallia eduskunnassa näiden viimeisenä eduskuntakeväänä 2019.

Juhantalo myönsi haastattelussa, että hän on kieltämättä ollut politiikassa kotiinpäin vetäjä.

– Aina kun maalaiset saavat jotain aikaiseksi, se on median mielestä siltarumpupolitiikkaa, mutta helsinkiläiset saavat rauhassa tehdä miljardihankkeita, Juhantalo sanoi Satakunnan Kansan toimittajan Sakari Muurisen haastattelussa eduskunnassa.

Juhantalon aikaansaannokseksi sanotaan muun muassa sitä, että Kankaanpäähän rakennettiin kuntoutuskeskus.

Juhantalo kertoi samassa haastattelussa, että hän oli opiskeluaikana suunnitellut uraa liike-elämässä. Veljen kuolema auto-onnettomuudessa 1970-luvun alussa muutti suunnitelmat, kun sukutila jäi Juhantalon hoidettavaksi. ”Päivät vietin käräjillä ja illat viljelin maata”, Juhantalo kertoi.

Juhantalo johti keskustan eduskuntaryhmää 1983–1991. Hänen mielestään ryhmän puheenjohtajuus on eduskunnan paras pesti. ”Ministerilläkin on paljon valtaa, mutta suuren puolueen ryhmänjohtajalla vielä enemmän.

Vapaa-aikanaan Juhantalo tunnettiin muun muassa innokkaana ravimiehenä.

Kirjoitti sairaudestaan paikallislehteen marraskuussa

Kuntapolitiikassakin värikkäänä persoonana tunnettu Juhantalo toimi kotikaupunkinsa Kankaanpään valtuuston puheenjohtajana vielä viime syksynä. Luottamustehtäviensä takia Juhantalo kertoi terveysongelmistaan marraskuussa paikallislehti Kankaanpään Seudun mielipidekirjoituksessa. Juhantalo kirjoitti, että hänelle oli syksyllä tehty pallolaajennus sydämen toimintahäiriön takia ja sen jälkeen tehdyissä tarkastuksissa häneltä oli diagnosoitu syöpä.

Uusimmat

Fingerpori

comic