Uutiset

Pizzakokki joutui allekirjoittamaan sopimuksen, ettei paljasta taikinareseptiä kilpailijoille

Moni muistaa keittiömestari Janne Pekkalan television Makupalat-ohjelmasta.

Oululaisille ravintola-asiakkaille Pekkala on tuttu vielä pidemmältä ajalta. Hän on ollut mukana Oulun ravintolaelämässä vuodesta 1980, jolloin hän 15-vuotiaana pääsi keittiöapulaiseksi eli kölviksi Kauppahotellin keittiöön.

Pekkala muistelee kaiholla aikakauden pizzoja. 1980-luvulla Oulussa oli useita laatupizzerioita. Ne kilpailivat keskenään sekä asiakkaista että hyvistä pizzakokeista.

Pekkalan mukaan kovan tekijän maineessa oleva kokki pystyi neuvottelemaan itselleen hyvän palkan. Vastineeksi ravintolat vaativat, että työntekijät pitävät keittiön salaisuudet omana tietonaan.

-Uuden kokin piti kirjoittaa vaitiolosopimus, ettei paljasta taikinareseptiä eteenpäin.

Laatupizzan kukoistuskausi päättyi, kun 90-luvun lama alkoi. Ouluun perustettiin nopeassa tahdissa pizzerioita, jotka kilpailivat hinnalla.

Kaikki laatupizzeriat eivät Pekkalan onneksi kaatuneet halpispizzojen hyökyaallossa. Da Mario on toiminut eri osoitteissa vuodesta 1981. Pekkalan oma suosikki Cantina puolestaan avasi ovensa uudestaan pari vuotta sitten.

Rokki piti Pekkalan Oulussa

Yli 35-vuotisen uransa aikana Janne Pekkala on työskennellyt ravintolakeittiöissä, tehnyt televisio- ja radio-ohjelmia, kirjoittanut keittokirjoja ja järjestänyt kaikenlaisia tilaisuuksia yhden hengen kokkikursseista 30 000 hengen festivaalien cateringiin.

Nykyään Pekkala työskentelee ravintola Rauhalassa. Sitä ennen hän oli käynnistämässä ravintola Zivagon keittiötä.

-Keikkatyö sopii minulle. Jos olen liian pitkään töissä samassa paikassa, tulee tylsää, Pekkala sanoo.

Työ on vienyt Pekkalaa ympäri Suomea ja ulkomaille asti. Koti on kuitenkin aina pysynyt Oulussa. Syy siihen on musiikki.

Pekkala soittaa rumpuja ja on käytännössä aina kuulunut bändiin.

-Aikoinaan piti tehdä valinta, jäänkö Ouluun vai lähdenkö etelään. Siihen aikaan elin rock and roll -unelmaa, ja 45 Specialista sain työtä, joka ei haitannut keikkailua. Se ratkaisi asian.

Kun kasvot ovat tutut televisiosta ja ravintoloista, jututtajia ja kyselijöitä riittää. Se sopii Pekkalalle, mutta vain tiettyyn rajaan asti.

-Vaihdoin puhelinnumeron salaiseksi siinä vaiheessa, kun metsästysporukat soittelivat keskellä yötä ja kyselivät, että kaadettiin villisika, mitä teemme seuraavaksi.

Oulu

Juttusarjassa vieraillaan kuudessa pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa kaupungissa jututtamassa kiinnostavia ruokakasvoja sekä aistimassa ruokakulttuuria.
Kussakin kaupungissa käydään arviokäynnillä kolmessa erilaisessa ravintolassa.
Lisäksi kolme asiantuntijaa kertoo näkemyksensä ruokakaupunkien kehityksestä. He muodostavat tuomariston, joka asettaa kaupungit paremmuusjärjestykseen.
Sarjan lopuksi ensi viikolla paljastetaan tuomariston antamat pisteet, lasketaan ne yhteen arvioitsijoiden tähtien kanssa ja julistetaan voittaja.
Aiemmin tässä juttusarjassa on vierailtu Kuopiossa, Rovaniemellä, Porvoossa, Turussa ja Tampereella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic