Uutiset

Pohjois-Korea on sitoutunut tavoittelemaan ydinaseetonta Korean niemimaata

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un on kertonut maan olevan sitoutunut tavoittelemaan ydinaseetonta Korean niemimaan, kerrotaan Kiinan ulkoministeriöstä. Kiinan ulkoministeri Wang Yi on parhaillaan vierailulla Pohjois-Koreassa. Kim vakuutti Wangille torstaina maan olevan tosissaan sopimusten suhteen, kertoo Reuters.

Kiina on Pohjois-Korean tärkein taloudellinen ja diplomaattinen tukija, vaikka Pohjois-Korean ydinkokeet eivät ole senkään mieleen. Kiina myös tukee YK:n Pohjois-Korean vastaisia pakotteita.

Pohjois-Korea yllätti ydinaseettomuutta kannattavilla kommenteillaan viime viikolla. Tuolloin Pohjois- ja Etelä-Korean johtajat tapasivat historiallisesti maiden rajalla, ja väläyttelivät tulevista rauhanpyrkimyksistä. Molemmat sopivat myös parantavansa maiden välejä. Kiina, yhdessä muiden valtioiden kanssa, on tukenut Koreoiden ystävällismielisiä neuvotteluja. Tästä syystä ulkoministeri Wang on vierailulla Pohjois-Koreassa.

-Kim Jong-un on sanonut, että ydinaseettoman Korean niemimaan saavuttamisella on Pohjois-Korean vahva tuki, kerrotaan ministeriöstä.

Wang kehui Kim tehneen ratkaisevan päätöksen viime viikkojen tapaamisessa, jolla on suuria positiivisia vaikutuksia. Hänen mukaansa Kiina toivoo rauhanomaisen poliittisen ratkaisun syntymistä, ja on valmis auttamaan tulevissa neuvotteluissa.

-Kiina on valmis vahvistamaan yhteydenpitoa Pohjois-Korean kanssa ja ottamaan positiivisen roolin, jonka avulla etsitään poliittista ratkaisua Korean niemimaalle, totesi Wang.

Kiina haluaa omalla vahvalla roolillaan varmistaa sen, ettei Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välit lähenny liikaa. Etelä-Korean presidentinvirastosta on sanottu, että korkeantason neuvottelut Koreoiden välillä käytäisiin toukokuun puolivälissä.

Wang Yi (keskellä) toivotettiin delegaationsa kanssa tervetulleeksi Pohjois-Koreaan keskiviikkona.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic