Uutiset

Pohjois-Korea testasi "korkean teknologian" asetta

Kyseessä oli Pohjois-Korean ensimmäinen virallinen raportti asekokeesta tänä vuonna. Pjongjang haluaa Yhdysvaltojen alkavan poistaa sen vastaisia pakotteita.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sopivat kesäkuussa Singaporessa Korean niemimaan ydinaseettomuudesta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on valvonut menestyksellisesti tehtyä koetta uudella ”korkean teknologian” taktisella aseella, kertoi maan valtiollinen media perjantaina.

KCNA-uutistoimisto ei kertonut yksityiskohtia aseen tyypistä sanoen vain sen kehittelyn kestäneen kauan. Asiasta uutisoivat BBC ja uutiskana CNN.

Kesäkuussa pitämässään Singaporen huippukokouksessa Kim ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sopivat Korean niemimaan saattamisesta ydinaseettomaksi. Yksityiskohtaista suunnitelmaa tästä ei kuitenkaan saatu aikaiseksi.

Tuore uutinen tuli julki vähän sen jälkeen, kun maailmalla kerrottiin satelliittikuvista, jotka osoittivat Pohjois-Korealla olevan salainen verkosto ohjustukikohtia.

Etelä-Korea ilmoitti alkavansa analysoida tuoreen aseen laatua. Moni taho muistutti, että Pjongjang ei ole sitoutunut aseidensa kehittelyn lopettamiseen tai ohjustukikohtiensa sulkemiseen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja sanoi maansa olevan vakuuttunut siitä, että Trumpin ja Kimin lupaukset täytetään.

Aggressiivisempi lähestymistapa

CNN:n asiantuntija sanoi Kimin siirtyneen aggressiivisempaan lähestymistapaan Yhdysvaltain kanssa.

– Hän (Kim) viestittää, että hän ei aio antaa periksi ja hän voi yksinkertaisesti palata vanhoihin tapoihinsa, ellei Yhdysvallat muuta lähestymistapaansa, sanoi vanhempi tutkija Josh Pollack Middleburyn kansainvälisten tutkimusten instituutista Monterreystä.

Etelä-Korean hallituksen sotilaslähde sanoi uskovansa, että uudessa aseessa on kyse pitkän kantaman tykistöstä, ehkä useiden rakettien laukaisijasta. Koska kyseessä on taktisen aseen koe, Etelä-Korea ei pidä sitä sotilaallisena provokaationa.

Torstaina Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoi, että Yhdysvallat ei enää vaadi Pohjois-Korealta täyttä listaa sen ydin- ja ohjustukikohdista ennen seuraavaa tapaamista Trumpin ja Kimin välillä.

Pohjois-Korean ulkoministeriö ilmoitti 5. marraskuuta, että ellei Yhdysvallat ala poistaa Pjongjangin vastaisia pakotteita, Kim voi aloittaa ”ydinasevoimien rakentamisen”.

Amerikkalainen vanki vapaaksi

Mahdollisena hyvän tahdon eleenä Pohjois-Korea ilmoitti perjantaina vapauttavansa yhdysvaltalaisen vangin, joka oli otettu kiinni lokakuussa tämän tultua ”laittomasti” Pohjois-Koreaan Kiinasta.

Aiemmin Pohjois-Korea on pitänyt amerikkalaisia vankeinaan pitempiä aikoja.

Uutistoimisto KCNA kertoi miehen nimeksi Bruce Byron Lowrance. Mies oli kertonut vangitsijoilleen tulleensa Pohjois-Koreaan ”CIA:n manipuloitua häntä”.

Samanniminen amerikkalainen karkotettiin marraskuussa 2017 Etelä-Koreasta hänen kuljettuaan liian lähelle Pohjois-Korean tarkoin vartioitua rajaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic