Uutiset

Pohjois-Korean johtaja etsii vaihtoehtoista tietä Kiinasta

Kim Jong-un on tyytymätön siihen, että Yhdysvallat ei ole helpottanut maan vastaisia pakotteita
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (oik.) ja vaimonsa Ri Sol-ju tarkastivat kunniakomppanian ennen lähtöään kohti Kiinaa maanantaina Pjongjangissa.

Pohjois-Korean Johtaja Kim Jong-un on aloittanut vierailun Kiinassa Kiinan presidentin Xi Jinpingin kutsusta. Vierailu tapahtuu vain muutama päivä sen jälkeen, kun hän oli varoittanut etsivänsä vaihtoehtoisia teitä, mikäli Yhdysvallat ei helpota maan vastaisia pakotteita ja painostusta sitä kohtaan.

Pohjois-Korean ja Kiinan media vahvistivat vierailun. Käynnin aikana Kim pitänee neljännen huippukokouksen Xin kanssa samaan aikaan kun suunnitteilla on toinen huippukokous Donald Trumpin kanssa tarkoituksena Korean niemimaan riisuminen ydinaseista.

Viime vuonna Kim piti kolme huippukokousta tärkeimmän liittolaisensa Xin kanssa juuri ennen ja jälkeen Trumpin ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa pidettyjen kokousten.

– Kim on innokas muistuttamaan Trumpin hallinnolle, että hänellä on diplomaattisia ja taloudellisia vaihtoehtoja Washingtonin ja Soulin lisäksi, sanoi uutistoimisto Reutersille Harry J. Kazianis amerikkalaisesta Center for the National Interest -tutkimuslaitoksesta.

Kazianisin mukaan Kimin uudenvuodenpuheessaan esittämä ”uusi tie” voi viitata juuri peiteltyyn uhkaukseen siirtyä lähemmäs Pekingiä. Yhdysvallat luultavasti hermostuu tämän takia.

Pohjois-Korean johtaja sanoi, että hän on sitoutunut ydinaseriisuntaan, mutta suunta voi muuttua, mikäli Yhdysvaltain pakotteet säilyvät ennallaan.

Kim lähti yksityisjunallaan kohti Kiinaa maanantaina iltapäivällä mukanaan vaimonsa Ri Sol-ju sekä johtavia pohjoiskorealaisia viranomaisia kuten pääneuvottelija Kim Yong-chol ja Ri Yong-ho, kertoi Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA.

Kimin keltaisilla viivoilla koristeltu vihreä juna saapui Pekingin asemalle tiistaiaamuna kovien turvatoimien vallitessa. Vierailu tapahtuu Kimin 35-vuotissyntymäpäivänä, joka on 8. tammikuuta.

Kim on Kiinassa torstaihin asti.

Diplomaattinen edistyminen Kimin ja Trumpin väillä on pysähtynyt viime kesäkuussa pidetyn Singaporen huippukokouksen jälkeen. Molemmat osapuolet allekirjoittivat sopimuksen, jossa tavoitteeksi asetettiin Korean niemimaan riisuminen ydinaseista. Miten tähän päästäisiin, jäi kuitenkin epäselväksi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi maanantaina CNBC:n haastattelussa, että Kiinan tuki Pohjois-Korean kriisin ratkaisemiseksi oli tärkeää. Hän ei uskonut, että Yhdysvaltain kauppakiista Kiinan kanssa vaikuttaa tähän asiaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic