Uutiset

Pohjois-Korean johtaja kirjoitti terveiset vieraskirjaan: "Uusi historia alkaa nyt" – Etelä-Korean Moon kehui keskusteluja

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un pääsi jättämään historiallisen kirjoituksen Etelä-Korean puolella sijaitsevaan Rauhan taloon.

Kim Jong-un ja Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in tapasivat perjantaina varhain Suomen aikaa valtioiden välisellä demilitarisoidulla alueella. Kyseessä on ensimmäinen kerta 11 vuoteen, kun Koreoiden päämiehet tapaavat.

Kim asteli kättelyiden ja alun juhlallisuuksien jälkeen Rauhan taloon, jossa neuvottelut pidettiin. Samalla hän jätti terveisensä vieraskirjaan.

-Uusi historia alkaa nyt. Rauhan aikakausi, historian lähtöpisteestä, Kim kirjoitti Reutersin mukaan.

Kim on ensimmäinen Pohjois-Korean johtaja sitten 1950-luvun, joka on astunut Etelä-Korean puolelle rajaa.

”Hyviä keskusteluja”

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat Panmunjonin kylässä. Etelä- ja Pohjois-Korean raja kulkee tapaamiskylän läpi.

Hymyillen lehdistölle esiintyneiden johtajien varsinaisella asialistalla oli kuitenkin Pohjois-Korean ydinaseohjelma ja ydinaseriisunta.

Suomen aikaa aamukuuteen mennessä keskusteluissa pidettiin lounastauko. Etelä-Korean presidentti Moon totesi lehdistölle tauon alussa, että perjantaina oli käyty ”monia hyviä keskusteluja”.

Kim on edistänyt omalla johtajakaudellaan voimakkaasti Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa, mutta taannoin, päiviä ennen Koreoiden johtajien huippukokousta, Kim päätti keskeyttää kehitysohjelman. Skeptikot ovat epäilleet Kimin tarkoitusperiä.

-Toivon, että voimme keskustella suoraan ja päästä sopimukseen antaaksemme suuren lahjan korealaisille ja ihmisille eri puolille maapalloa, jotka toivovat rauhaa, Etelä-Korean presidentti Moon sanoi neuvottelujen aluksi.

Päivän huippukokouksen yhteydessä kaksikon olisi määrä myös istuttaa Panmunjoniin puu tapaamisen kunniaksi.

Johtajat kävivät molemmilla puolilla rajaa

Kim Jong-unin ja Moon Jae-inin huippukokousta on odotettu ja jännitetty. Vuosien hiljaiselo valtioiden johtajien välillä katkesi Panmunjonissa kättelyyn, joka ulotettiin aluksi valtioiden rajojen yli.

Hieman odottamattomasti, kättelyjen yhteydessä, Kim kutsui Moonin astumaan hetkeksi aikaa Pohjois-Korean puolelle matalaa rajakynnystä.

-Olemme tänään uudella lähtöviivalla, josta alkaa uusi rauhan, vaurauden ja Koreoiden välisten suhteiden historiankirjoitus, Kim totesi ennen neuvotteluiden alkua Reutersin mukaan.

Ennen virallisia neuvotteluita Panmunjonin kylässä oli myös pienimuotoiset viralliset tervetuliaisjuhlat.

Reutersin mukaan huippukokousta kohtaan vastustettiin Etelä-Korean puolella rajaa mielenosoituksissa. Toisaalta Etelä-Korean uutistoimisto Yonhapin mukaan huippukokousta on myös katsottu suorana lähetyksenä muun muassa alakoulussa Etelä-Koreassa.

Pohjustaa Trump-tapaamista

Aiemmin kärkkäästi, jopa sodan pelkoa kansainvälisessä politiikassa levittänyt Pohjois-Korea on esiintynyt poikkeuksellisen diplomaattisesti. Yhtenä syynä pidetään Etelä-Korean presidentti Moonin Pohjois-Korean-politiikkaa.

Pohjois-Korea osallistui aiemmin tänä vuonna Etelä-Koreassa pidettyihin talviolympialaisiin.

Koreoiden huippukokous on pohjustusta Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kimin välisille keskusteluille, joiden on määrä tapahtua lähiviikkoina.

Perjantaina, Koreoiden huippukokousten alla, Yhdysvaltojen Valkoinen talo julkaisi kuvia siitä, kuinka keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja Mike Pompeo ja Kim tapasivat Pohjois-Koreassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti