Uutiset

Pohjois-Korean Kim hakee nyt apua Venäjän Putinilta maan vastaisten pakotteiden helpottamiseksi

Kim haluaa osoittaa olevansa varteenotettava kansainvälinen pelaaja, vaikka Yhdysvaltain kanssa neuvottelut epäonnistuivat. Myös Venäjä haluaa tulla huomioiduksi kun rauhaa tehdään Korean niemimaalla.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (junassa) toivotettiin tervetulleeksi hänen saapuessaan venäläiseen Kahasanin rajakaupunkiin keskiviikkona. Kuva: YONHAP
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un (junassa) toivotettiin tervetulleeksi hänen saapuessaan venäläiseen Kahasanin rajakaupunkiin keskiviikkona. Kuva: YONHAP

Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia kuljettanut juna saapui keskiviikkona Venäjän Vladivostokiin, joka sijaitsee 70 kilometrin päässä maiden rajalta. Kim tapaa torstaina Vladivostokissa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Kim haluaa nyt etsiä tukea muualta, kun neuvottelut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa ajautuivat helmikuussa Vietnamin Hanoissa pattitilanteeseen.

Venäjän edeltäjä Neuvostoliitto oli aikoinaan Pohjois-Korean päätukija tarjoten Pjongjangille muun muassa sen ensimmäiset tiedonjyvät ydinaseista.

Neuvostoliiton romahdettua suhde heikkeni, ideologista yhteyttä ei enää ollut, kauppakumppanina Pohjois-Korea ei kiinnostanut Venäjää.

”Viholliseni viholliset”

Putinin Venäjän vieraantuessa lännestä Pohjois-Korea on kuitenkin alkanut jälleen kiinnostaa.

Professori Andrei Lankov Soulin Kookmin-yliopistosta kertoo BBC:lle, että Moskova on lähentynyt maita, joiden se katsoo olevan ”viholliseni vihollisia, eli ystäviäni”.

Edellisen kerran maiden johtoa tapasi toisiaan vuonna 2011, kun silloinen presidentti Dmitri Medvedev tapasi Kimin isän Kim Jong-ilin.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjällä on noin 8 000 pohjoiskorealaista siirtotyöläistä, jotka lähettävät kovasti kaivattua rahaa kotiin. Muut arvioivat heitä olevan enemmän.

Kim haluaa näyttää olevansa vakavasti otettava kansainvälinen toimija senkin jälkeen, kun Yhdysvallat ei suostunut höllentämään maan vastaisia pakotteita.

Helpotusta pakotteisiin

Kim yrittää saada helpotusta pakotteisiin, joiden keventämistä Putin on toivonut. Venäjä ei kuitenkaan uskalla lähteä kiertämään YK:n turvallisuusneuvoston Pjongjangille asettamia pakotteita.

Johtava venäläinen virkailija on kertonut Japanin NHK-kanavan mukaan, että Putin saattaisi esittää kuuden valtion neuvottelujen aloittamista uudelleen.

Pohjois-Korean ydinaseneuvotteluissa tällainen kokous pidettiin viimeksi vuonna 2008. Neuvotteluihin osallistuivat Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Japani ja molemmat Koreat.

Venäjän puolelta taas tapaaminen Kimin kanssa on osoitus kansainväliselle areenalle, että myös Moskova on merkittävä pelaaja Korean niemimaalla.

Kiina ja Venäjä vastakkain

Putinin ulkopoliittisen avustajan Juri Ushakovin mukaan tilanne niemimaalla on ”jotenkin vakautunut” viime kuukausina. Pohjois-Korea ei ole tehnyt ohjuskokeita ja se on sulkenut ydinkoealueensa.

– Venäjä aikoo auttaa kaikin mahdollisin keinoin sementoimaan tuon positiivisen kehityksen, hän sanoi Reutersin mukaan.

Kauppa Venäjän kanssa kiinnostaa Kimiä. Hän yrittää vähentää taloudellista riippuvaisuutta Pekingistä, maan ainoasta merkittävästä kauppakumppanista. Pohjois-Korean perustaja, Kimin isoisä Kim Il-sung oli tunnettu siitä, että hän osasi pelata Kiinaa ja Neuvostoliittoa toisiaan vastaan saadakseen maahan maksimaaliset ulkomaiset investoinnit.

Uusimmat

Fingerpori

comic