Uutiset

Pohjois-Korean Kim ja Yhdysvaltain Trump tapaavat lähiaikoina

Kim sai Kiinan tuen tulevalle toiselle huipputapaamiselle. Etelä-Korea varoitti pohjoista vaatimasta liikoja neuvotteluissa.
Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kehotti torstaina Pohjois-Koreaa olemaan vaatimatta liikoja Yhdysvalloilta. Kuva: JUNG YEON-JE / POOL

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un sai Kiinan tuen lähitulevaisuudessa järjestettävälle toiselle tapaamiselle Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa, kertoi valtiollinen median BBC:n mukaan.

Trump ja Kim tapasivat ensi kerran viime kesäkuussa, mutta Korean niemimaan ydinaseriisunnassa ei ole sen jälkeen edistytty.

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi toivovansa, että johtajat ”tapaisivat toisensa puolivälissä”, kertoi uutistoimisto Xinhua.

Xi sanoi kannattavansa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huipputapaamisia, joissa ”osapuolet ratkaisevat oikeutetut huolensa dialogin kautta”.

Hän sanoi Kiinan olevan valmis tukemaan ”positiivisella ja rakentavalla tavalla” rauhan ja ydinaseettomuuden saavuttamista Korean niemimaalla.

Kim teki ensimmäisen matkansa maansa johtajana ulkomaille Kiinaan viime vuonna ennen tapaamistaan Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin ja Trumpin kanssa. Nyt päättynyt matka Pekingiin oli jo hänen neljäs matkansa Kiinaan alle vuoden sisällä.

Xi hyväksyi Kimin tarjouksen vierailla Pohjois-Koreassa. Ei ole tiedossa, milloin se tapahtuisi.

Moon: Luovu pitkän matkan ohjuksista

Etelä-Korean presidentti Moon sanoi torstaina, että Pohjois-Korean pitäisi ottaa rohkeita askeleita kohti ydinaseriisuntaa kuten luopua pitkän matkan ohjuksista, kertoi uutistoimisto Reuters.

Hänen mukaansa Kimin ja Trumpin pitäisi pyrkiä toisessa tapaamisessaan kompromissiin jotta umpikujasta päästäisiin pois. Hän uskoi kokouksen toteutuvan pian.

Pjongjang on vaatinut Washingtonia luopumaan sen vastaisista pakotteista, jotka määrättiin sen tehtyä ydin- ja ohjuskokeita. Neuvottelujen tavoitteena on myös julistaa vuosina 1950–53 käyty Korean sota virallisesti päättyneeksi.

Pohjois-Korea on jo yksipuolisesti hajottanut ainoan tunnetun ydinkoealueensa ja keskeisen ohjusten moottoreita valmistavan laitoksen.

Moonin mukaan Pjongjangin pitäisi ottaa enemmän konkreettisia askeleita kuten mannertenvälisistä ja keskimatkan ohjuksista luopumisen ja hajottaa aseiden tuotantolinjat ja muut ydinaselaitokset, jotta Yhdysvallat voisi puolestaan helpottaa pakotteita.

Hän ei uskonut, että Yhdysvallat suostuisi vetämään joukkojaan tai strategisia aseitaan alueelta. Hänen mukaansa Yhdysvaltain sotilaallinen läsnäolo esimerkiksi Guamin saarella ja Japanissa turvaa koko Koillis-Aasian vakautta.

Fingerpori

comic