Uutiset

Pohjois-Makedonia on hitaalla EU-tiellä, jonka ajonopeuden vaalivoittaja määrää

Suojavarusteisiin pukeutunut mies äänesti Strumican kaupungissa Pohjois-Makedoniassa. Vaalit siirtyivät kolmella kuukaudella koronaviruspandemian vuoksi. Kuva: epa08547197
Suojavarusteisiin pukeutunut mies äänesti Strumican kaupungissa Pohjois-Makedoniassa. Vaalit siirtyivät kolmella kuukaudella koronaviruspandemian vuoksi. Kuva: epa08547197

Pohjoismakedonialaiset äänestävät tänään uudesta parlamentista. Mielipidemittauksissa ovat rinta rinnan olleet sosiaalidemokraatit ja nationalistipuolue, joista kummallekin on ennakoitu alle 25 prosentin ääniosuutta. Kumpikaan ei pysty muodostamaan hallitusta ilman liittolaisia.

Molemmat puolueet ajavat maan EU-jäsenyyttä. On kuitenkin vaalivoittajasta kiinni, miten sujuvasti maan neuvottelut jäsenyydestä etenevät.

Pohjois-Makedonia jätti jäsenhakemuksensa vuonna 2004, mutta neuvottelut ovat edenneet hitaasti. Suurin syy oli nimikiista Kreikan kanssa. Kreikka ei suostunut siihen, että Pohjois-Makedonia kutsuu itseään Makedoniaksi, sillä Kreikassa sijaitsee samanniminen maakunta. Kiista ratkesi, kun sosiaalidemokraattinen pääministeri Zoran Zaev neuvotteli sopimuksen, jolla maa vaihtoi nimensä Pohjois-Makedoniaksi. Uudet vaalit järjestetään, koska Zaev erosi helmikuussa, kun EU ei suostunut kertomaan, milloin jäsenyysneuvottelut voivat alkaa.

EU näytti keväällä vihreää valoa neuvottelujen käynnistämiselle, mutta ei ole vieläkään kertonut aloituspäivää. Vaikka nationalistit eivät vastusta EU-jäsenyyttä, ne vastustivat yhä osaa Kreikka-sopimuksen yksityiskohdista.

Nationalistien vaalivoitto ei kaataisi sopimusta, mutta hidastaisi sen osien toimeenpanoa. Se puolestaan pitää neuvottelutahdin verkkaisena.

Uusimmat

Fingerpori

comic