Uutiset

Pohjoismaat haluavat olla tiennäyttäjinä ilmastonmuutoksen hillinnässä koko maailmalle – Samalla varmistetaan ilmastotekojen oikeudenmukaisuus tavallisille ihmisille

Kolme Pohjoismaiden pääministeriä ja viisi ilmastoasioista vastaavaa ministeriä kokoontui Helsingissä ja sopi yhteisistä ilmastotavoitteista.
Tiedotustilaisuudessa Tanskan ilmastoministeri Lars Christian Lilleholt (vas.), Norjan ympäristöministeri Ola Elvestuen ja pääministeri Erna Solberg, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja pääministeri Juha Sipilä, Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir ja Ruotsin ilmastoministeri Isabella Lövin. Kuva: Kimmo Penttinen

Pohjoismaat ovat päättäneet tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) Helsinkiin kutsumat viiden Pohjoismaan ministerit saivat Säätytalon kokouksen tuloksena aikaiseksi yhteisen julkilausuman.

Yhteisen arvomaailman jakavat Pohjoismaat haluavat olla esimerkkinä muille, että samaan aikaan on mahdollista säilyttää elintaso ja kansalaisten hyvinvointi ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.

– Meidän pitää tehdä enemmän ja nopeammin kuin on aiemmin luvattu, Sipilä sanoi.

Tiilikaisen mukaan yhteistyön suurin poliittinen viesti on, että Pohjoismaat ovat valmiita parantamaan omia ilmastolupauksiaan ja rohkaisevat muita tekemään samoin.

Mitä kunnianhimoisempia ilmastotoimia tehdään, sen tärkeämpää on Tiilikaisen mukaan varmistaa niiden oikeudenmukaisuus ja sosiaalinen hyväksyttävyys.

– Niin että kenellekään kansalaiselle ei tule liian suurta taakkaa.

Ruotsin tuoreen hallituksen ilmastoministeri ja varapääministeri Isabella Lövin (vihr.) korosti, että EU:ssa tarvitaan vahvoja ääniä vaikuttamaan ilmastoasioissakin. Pohjoismaat voivat yhdessä olla vahva ääni.

 

Lue myös: 9.-luokkalaisen ilmastotempaus oli ideologinen oppitunti parhaasta päästä – Atte Ahokas ei joutunut seisomaan kirjaston portailla yksin

 

Hiilidioksidin talteenotto ja varastointi myös tarpeellista tulevaisuudessa

Tiilikaisenmukaan Pohjoismailla on jo nyt teknologisia ratkaisuja, joilla teollisuuden ja energiantuotannon päästöjä pystytään vähentämään. Ne voivat tehdä yhdessä vientiponnisteluita, että pohjoismaisia ratkaisuja saadaan levitettyä muuallekin maailmaan.

Säätytalolla oli perjantaina myös tutkijoita kertomassa alustavista kehityshankkeista.

– Tartumme myös hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin. Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n lokakuussa julkaiseman raportin mukaan hiilidioksidipäästöjä pitää vähentää radikaalisti. Tavoite ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen voi jäädä haaveeksi, jos ei lisäksi keksitä konsteja, millä ilmakehän hiilidioksidia pystytään sitomaan ja kaappaamaan pois.

Tiilikaisen mukaan luonnonnielut kuten metsät ovat tärkeitä, mutta tulevina vuosikymmeninä on tarpeen kehittää myös erilaisia teknologisia ratkaisuja hiilidioksidin talteenottoon.

Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir (vihreä vasemmisto) korosti, että ilmasto ei ole vain ympäristöministerien vastuualue, vaan kaikkien ministerien niin opetus- kuin maatalousministerien pitää pohtia alansa ympäristövaikutuksia.

 

Norjassa joka kolmas uusi auto sähköauto

Jokaisella Pohjoismaalla on kansallisesti erilaisia painotuksia.

– Lähdemme yhdessä vertailemaan toistemme toimenpiteitä ja oppimaan toisiltamme. Se auttaa meitä tekemään entistä parempaa ilmastopolitiikkaa, Tiilikainen sanoi.

Norjan pääministerin Erna Solbergin (konservatiivit)mukaan lähes joka kolmas uutena ostettu auto on Norjassa sähköauto. Valtio on tukenut sähköautojen hankkimista niin, että niistä ei tarvitse maksaa veroa. Ne ovat siten fossiilisilla polttoaineilla kulkevia autoja halvempia.

Solbergin mukaan sähköautojen yleistymistä tulee auttamaan se, että tänä vuonna markkinoille tulevilla autoilla voi ajaa entistä pidemmän matkan ennen uutta latausta.

– Nyt sähköautot ovat soveltuneet enemmän kaupunkiajoon.

Jotta julkilausuma ei jäisi vain puheen tasolle, ensi syksynä Pohjoismaiden ympäristöministerit katsovat, miten tavoitteissa on edistytty.

Mitä tehdään?

Helsingissä olivat pääministeri Juha Sipilä ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, Ruotsista uusi ilmastoministeri Isabella Lövin, Norjasta pääministeri Erna Solberg ja ilmasto- ja ympäristöministeri Ola Elvestuen, Tanskasta energia- ja ilmastoministeri Lars Christian Lilleholt ja Islannista pääministeri Katrín Jakobsdóttir ja ympäristöministeri Guðmundur Ingi Guðbrandsson.

Yhteistyötä lisätään päästöjä vähentävien ratkaisujen levittämisessä, teknologisten ratkaisujen kehittämisessä, liikenteen päästöjen vähentämisessä ja hiilinielujen säilyttämisessä tai lisäämisessä.

Etsitään keinoja kuluttajien ilmastoystävällisten valintojen helpottamiseen.

Maaliskuussa ympäristöministerit jatkavat kannanotossa sovittujen asioiden työstämistä.

Elokuun loppuun mennessä yhteisiä konkreettisia keinoja.

Syyskuussa on YK:n pääsihteerin ilmastohuippukokous, jossa Pohjoismaat nostavat yhteistä profiilia.

Julkilausuman toimenpiteiden edistymistä seurataan ilmastoministerien kokouksessa lokakuussa 2019.

Uusimmat

Fingerpori

comic