Uutiset

Pohjoismainen vastarintaliike saa toistaiseksi jatkaa – Turun hovioikeus hylkäsi vaatimuksen väliaikaisesta toimintakiellosta

Turun hovioikeus on hylännyt Poliisihallituksen vaatimuksen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen väliaikaisesta toimintakiellosta.

Hovioikeus antoi osapäätöksen uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lakkauttamisasiassa perjantaina.

Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi marraskuun lopussa PVL:n Suomen-osaston ja siihen kytkeytyvän Pohjoinen perinne -yhdistyksen lakkautettaviksi. Kanteen asiassa nosti Poliisihallitus viime maaliskuussa.

Kaikki PVL:n ja Pohjoinen perinne -yhdistyksen edustajat valittivat tammikuussa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen. Turun hovioikeus myönsi yhdistyksen lakkauttamista koskevaan asiaan jatkokäsittelyluvan tammikuun lopussa.

Hovioikeuden perjantaina antama päätös koskee siis PVL:n toimintaa väliaikaisesti. Poliisihallitus oli vaatinut PVL:n määräämistä väliaikaiseen toimintakieltoon.

Hovioikeus katsoi, että kielto olisi ollut vaikutukseton, koska PVL on rekisteröimätön yhdistys. Väliaikaista toimintakieltoa koskevaa yhdistyslain kohtaa ei voida oikeuden mukaan tällöin soveltaa.

Varsinainen valitusasian käsittely on hovioikeuden tiedotteen mukaan vasta käsittelyssä.

Käräjäoikeus: vastustaa demokraattisia arvoja

Käräjäoikeus katsoi marraskuisessa yksimielisessä ratkaisussaan, että rekisteröimätön yhdistys PVL vastustaa demokraattisia arvoja ja hyvää tapaa, minkä vuoksi se voitiin lakkauttaa. Tuomiossa arvioitiin, että Pohjoinen perinne vastaa PVL:n taloudesta, mikä oli syy myös sen lakkauttamiseen.

-Lain ja räikeästi hyvän tavan vastainen toiminta on monipuolista ja PVL:n ideologia huomioon ottaen keskeinen osa sen toimintaa, käräjäoikeus perusteli marraskuisessa ratkaisussaan.

Käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen, koska Turun hovioikeus on myöntänyt sille jatkokäsittelyluvan.

PVL:n edustajat: varoitus riittäisi

PVL:n ja Pohjoinen perinne -yhdistyksen edustajat pyysivät tammikuussa jättämässään valituskirjelmässään, että Turun hovioikeus hylkäisi yhdistyksen lakkauttamispäätöksen ja antaisi pelkästään yhdistyslain mukaisen varoituksen. Lisäksi edustajat vaativat, että lakkauttamista koskeva asia pitäisi jättää tutkimatta.

PVL:n edustajat arvioivat, että käräjäoikeuden tuomiossa mainittu hyvän tavan vastaisuus on häilyvää. Valituksessa arvioidaan, että heidän tapauksessaan tapauksessa pitää punnita eri perus- ja ihmisoikeuksia keskenään.

Turun hovioikeus on ilmoittanut tiedottavansa lisää asian etenemisestä kevään aikana.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti