Uutiset

Poikkeuksellisen törkeä seksuaalirikosepäily Oulussa

Poliisi epäilee nuoren tytön joutuneen ainakin seitsemän ulkomaalaistaustaisen miehen seksuaalirikosten uhriksi.

Poliisi pitää Oulussa paljastunutta laajaa seksuaalirikoskokonaisuutta monilla tavoin poikkeuksellisena.

Useiden Oulussa asuneiden ulkomaalaistaustaisten miesten epäillään kohdistaneen kantasuomalaiseen alakouluikäiseen tyttöön seksuaalirikoksia useiden kuukauden ajan yksityisasunnoissa tänä vuonna Oulussa.

– Epäillyt teot ovat poikkeuksellisen törkeitä ja rikoksista epäiltyjä on poikkeuksellisen paljon, rikosylikomisario Markus Kiiskinen kuvailee.

Myös Oulun apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta pitää tapausta epätavallisena.

– Se on äärimmäisen törkeä alaikäiseen kohdistunut tekokokonaisuus. Vastaavaa ei ole tullut aiemmin urani aikana vastaan.

Karnaranta on työskennellyt poliisina lähes 38 vuotta.

Seitsemän vangittua

Teosta epäiltyinäon vangittu seitsemän miestä. Osaa heistä epäillään joko törkeästä raiskauksesta tai törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mutta joitakin heistä epäillään näistä molemmista.

Kiiskisen mukaan on mahdollista, että rikoksista epäiltyjen lukumäärä tulee vielä kasvamaan ja poliisi tekee lisää kiinniottoja.

Poliisi tiedotti vyyhdestä lauantaina eli useita päiviä sen jälkeen, kun seitsemän epäiltyä oli otettu kiinni. Tapauksesta on kohuttu sosiaalisessa mediassa kovasanaisesti. Onko Oulussa meneillään ulkomaalaisten tekijöiden raiskausaalto?

– Ei ole, Kiiskinen painottaa.

– Korostan, että kyse ei ole minkäänlaisesta ilmiöstä. Meillä ei ole meneillään systemaattista rikosaaltoa vaan tutkinnassa on kaksi yksittäistä, sinällään törkeää samoihin aikoihin paljastunutta seksuaalirikoskokonaisuutta.

Toinen kokonaisuus sijoittuu Tuiraan. Kiiskisen mukaan siellä tapahtui 16. ja 17. marraskuuta illalla ulkoalueella eli puistossa kaksi samankaltaista seksuaalirikoskokonaisuutta.

Toisessa niistä ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään syyllistyneen alaikäiseen tyttöön kohdistuneeseen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja törkeään raiskaukseen. Teoista epäilty vuonna 1994 syntynyt mies on vangittu.

Toisessa jutussa toisen ulkomaalaistaustaisen miehen epäillään syyllistyneen alaikäiseen tyttöön kohdistuneeseen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Poliisi otti maanantaina teosta epäiltynä kiinni vuonna 1995 syntyneen miehen.

Tiedottaminen voi vaarantaa tutkintaa

Poliisiei tiedottanut Tuiran tapahtumista. Markus Kiiskinen kertoo, että seksuaalirikosjutuista tiedottaminen liian varhaisessa vaiheessa voi pahimmillaan johtaa rikostutkinnan vaarantumiseen.

Jos poliisilla ei esimerkiksi ole vielä tietoa kaikista rikoksista epäillyistä, voi osa epäillyistä ehtiä peitellä jälkensä tai vaikkapa paeta maasta kuultuaan tutkinnan käynnistyneen.

Kiiskisen mukaan niukkaa tiedotuslinjaa toteutetaan yleensä myös uhrin suojelemiseksi eli sillä pyritään estämään esimerkiksi se, ettei järkyttävän rikoksen uhriksi joutunut ihminen tulisi tunnistetuksi ja kärsisi tapahtuneesta vieläkin enemmän.

– Tiedottamisella saatetaan aiheuttaa jopa vaaraa uhrin turvallisuudelle.

Kiiskisen mukaan on mahdollista, että rikoksista epäiltyjen lukumäärä tulee vielä kasvamaan ja poliisi tekee lisää kiinniottoja.

Oulun poliisilaitoksen alueella on kuluvan vuoden tammi–lokakuun välisenä aikana paljastunut 36 törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Määrä on kasvanut. Törkeitä raiskauksia ilmoitettiin 11. Viime vuonna niitä oli viisi.

Törkeistä raiskauksista epäiltyjen joukossa on kaksi ulkomaalaistaustaista henkilöä ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäillyillä kahdella on ulkomaalaistausta.

Kaikkiaan erilaisia seksuaalirikoksia on ilmoitettu Oulun poliisilaitoksen alueella tammi–lokakuun välisenä aikana 67. Rikoksista epäiltyjen joukossa on 11 ulkomaalaistaustaista henkilöä.

Arto Karnarannan mukaan heidän osuutensa on pysynyt viime vuosien aikana suurin piirtein samalla tasolla.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti