Uutiset

Poliiseille maksettavat hyvitykset vaihtelevat – SPJL:n Rinne: erityistehtävien hyvityskäytännöt pitäisi yhdenmukaistaa

Poliisien hyvitykset loman keskeyttämisestä voivat vaihdella rajusti Helsingin huippukokouksen kaltaisissa erityistehtävissä. Suomen Poliisijärjestöjen Liitto (SPJL) pitää nykytilannetta epätasa-arvoisena ja vaatii hyvityskäytäntöjen yhtenäistämistä.

-Virka- ja työehtosopimus määrittelee minimihyvityksen. Poliisilaitokset saavat työnantajana itse päättää lisähyvityksistä houkutellakseen väkeä töihin, sanoo puheenjohtaja Jonne Rinne SPJL:stä.

Rinne edustaa valtion virkamiehiä myös Jukossa, joka on julkisella sektorilla työskentelevien korkeasti koulutettujen etujärjestö.

Rinteen mukaan osa poliisilaitoksista lupasi maksaa työntekijöilleen huippukokouksen koko työpanoksen ylityökorvauksena. Muille ylityöt alkoivat kertyä vasta päivätuntien jälkeen.

Lisäksi kaikki poliisit eivät saa keskeytyneestä lomasta korvaavia lomapäiviä, jos työ osui viikonlopulle. Lauantaita ja sunnuntaita ei lasketa lomapäiviksi.

-Ylempi päällystö ja johtavat virkamiehet eivät saa ylitöistä minkäänlaista korvausta. Lomapäiviä vain siirretään, Rinne kuvailee.

-Hyvitysten pitäisi olla yhdenmukaiset kaikilla erityistöihin komennettavilla valtion virkamiehillä kuten rajavartijoilla, sotilailla ja tullivirkailijoilla.

Sadat poliisit keskeyttivät kesäloman

Helsingin huippukokouksen turvajärjestelyihin osallistui satoja poliiseja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Helsingin poliisilaitoksen omasta henkilökunnasta pääosa tuli mukaan lomiltaan.

-Virkaehtosopimus ei huomioi tällaisia erityisiä hyvityksiä, toteaa vt. apulaispoliisipäällikkö Heikki Porola Helsingin poliisilaitokselta.

-Kannatan ilman muuta Rinteen keskustelunavausta sopimuksen päivittämisestä.

Rinne muistuttaa, että Suomella on ensi vuonna EU-puheenjohtajuusvuoro.

-Se tuo takuuvarmasti yllättäviä tapahtumia Suomeen. Suomen asema maailmalla on muuttunut ja se nähdään laajemminkin turvallisena paikkana huipputapaamisille, Rinne sanoo.

-Tyypillisesti tällaiset tapahtumat ajoittuvat kesään, jolloin turvallisuusorganisaatio on ohuimmillaan.

”Hyvä, että selvitetään”

Huoli tasavertaisista talkoohyvityksistä on kantautunut myös Valtion työmarkkinalaitoksen (VTML) tietoon. Laitos vastaa valtion yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta.

-Valtion turvallisuusaloilla työskentelee kaiken kaikkiaan lähes puolet valtion henkilöstöstä, eli yli 30 000 henkilöä. Asia ei siis koske mitään marginaaliryhmää, toteaa neuvottelujohtaja Seija Petrow VTML:stä.

Petrowin mukaan Poliisihallitus ohjeisti kattavasti työjärjestelyistä ennen huippukokousta.

Poliisihallitus selvittää parhaillaan asiaa, johtopäätökset siirtyvät lomien takia syksylle.

-Jos jatkossa valtion virka- ja työehtosopimuksessa ilmenee muutostarpeita, se on Valtion työmarkkinalaitoksenkin asiaa. Kaikista sopimuksista löytyy aina kehitettävää. Hyvä, että asia selvitetään, Petrow toteaa.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic