Uutiset

Poliisi: Afganistanilaisperhe oli matkalla palautuslennolle

 

Hämeen poliisi myönsi tiistai-iltana, että kohutulle palautuslennolle oltiin tuomassa afganistanilaisperhettä.

– Kun havaittiin, ettei käännytyspäätös ole lainvoimainen, poliisi teki heti päätöksen perheen vapauttamisesta viime sunnuntaina, Hämeen poliisi toteaa.

Perhe oli jo ehditty kuljettaa Päijät-Hämeestä Joutsenon säilöönottoyksikköön, kunnes palautusprosessissa havaittiin sunnuntaina poliisin virhe.

Perheen palautuslennon piti lähteä maanantai-iltana.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan perheeseen kuuluvat alaikäinen lapsi ja raskaana oleva nainen. Sosiaalinen media täyttyi maanantaina ja tiistaina juuri tämänkaltaisesta huhusta.

Hämeen poliisin tiedotteen mukaan poliisi otti perjantaina suunnitellusti säilöön Asikkalasta afganistanilaisperheen kotimaahan palauttamista varten. Partio kuljetti perheen säilöönottopäätöksen perusteella Joutsenon säilöönottoyksikköön.

Joutsenossa havaittiin, että perhe on saanut 24. tammikuuta Maahanmuuttovirastosta päätöksen, jonka mukaan heidät käännytetään Afganistaniin. Heille varattiin 30 päivää palata Afganistaniin vapaaehtoisesti.

Päätöksessä kuitenkin todettiin, ettei käännyttämistä saa panna täytäntöön ennen kuin asia on lainvoimaisesti ratkaistu. Kyseessä oli järjestyksessä toinen ratkaisu. Perheellä oli jo aiempi, kielteinen päätös. Kielto käännyttämisen täytäntöönpanolle taas koski uudempaa päätöstä.

Uudesta päätöksestä on valitettu Helsingin hallinto-oikeuteen. Asian käsittely siellä on edelleen kesken.

Poliisi päätti tiedottaa poikkeuksellisesti yksityiskohtia tapauksesta, koska asia on jo ollut asianosaisten tai heidän edustajiensa kertomana esillä julkisuudessa. Turvapaikka-asiat ovat salassa pidettäviä. (Tanja Nuotio – Lännen Media)

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic