Uutiset

Poliisi alkaa etälukea Uudenmaan rajalle pyrkivien autojen rekisterikilvet – "Sen jälkeen liikenne enää pikkuisen hidastelee"

Poliisi aikoo ottaa käyttöön teknisen valvonnan eristyksiin määrätyn Uudenmaan valvonnassa. Tarkoituksena on lukea maakunnan rajalle tulevien ajoneuvojen rekisterikilvet automaattisella lukulaitteella.
Hämeen poliisilla etsintätehtävät ovat lisääntyneet väestön ikääntymisen myötä. Kuva: Kimmo Penttinen
Kuvituskuva: Kimmo Penttinen

Poliisi aikoo ryhtyä etälukemaan Uudenmaan rajalle pyrkivien autojen omistajatiedot rekisterikilpien perusteella. Poliisiautoissa on jo valmiina siihen liittyvä laitteisto.

– Tekninen valmius on. Ennen käyttöönottoa varmistetaan, salliiko tietosuojalainsäädäntö henkilötietojen käsittelyn, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin Poliisihallituksesta Lännen Medialle.

Arvelinin mielestä tämä on paras keino Uudenmaan maakunnan eristyksen aikaiseen liikenteen valvontaan.

Siihen, miten rekisteröintitietoja käytetään valvonnassa hyväksi, on useita mahdollisuuksia.

Yksi mahdollisuus on, että valvonnassa erottuisivat Uudellemaalle rekisteröidyt ajoneuvot, joilla lähtökohtaisesti olisi peruste päästä valvontapisteestä läpi. Tämän lisäksi voitaisiin tunnistaa ne Uudenmaan ulkopuolelle rekisteröidyt ajoneuvot, joiden omistajilla on peruste ylittää maakunnan raja esimerkiksi työn tai elinkeinon perusteella.

Toinen mahdollisuus on se, että järjestelmään syötettäisiin sellaisten ajoneuvojen tiedot, joiden pääsy on jollakin tarkastuspisteellä evätty. Sen jälkeen matka pysähtyisi ilman erityisiä selvityksiä myös 29 muulla tarkastuspisteellä.

Rekisteritietoihin perustuvan valvonnan tapa on vielä päättämättä. Se ei ole yksinkertainen eikä voi ajatella, että järjestelmään syötettäisiin käsin 15 000 päivittäin valvontapisteen ohittavan ajoneuvon ajo-oikeus.

– Tarkoitus on, että rajan ylitysoikeuden omaavat autot erottuisivat ja voitaisiin keskittyä lisäselvityksiä edellyttävien autojen kuljettajiin, Arvelin toteaa.

Se, kuinka paljon poliisin valvonta maakuntarajalla nopeutuu, riippuu ajoneuvosta

– Tavoitehan on, että maakunnan rajan ylittäisivät vain työmatkalaiset. Sen valvonta on helppo toteuttaa. Rekisterikilven etäluvun jälkeen liikenne vain pikkusen hidastelee, kuvaa Arvelin.

Poliisiautoissa on vakiovarusteena videovalvontajärjestelmä, joka sisältää rekisterikilven lukulaitteen. Laitteistoa on käytetty muun muassa katsastamattomien ja ajoneuvoverot maksamatta jättäneiden ajoneuvojen tunnistamiseen liikenteessä.

Laite tunnistaa videokuvasta rekisterikilven, ja taustaohjelma antaa omistajatiedot liki reaaliajassa.

Lupalappujen kirjoittelu vesittäisi rajoituksen merkityksen

Poliisilta on toivottu lupalappuja tai lomakkeita, joihin muut kuin työmatkalaiset voisivat perustella maakuntarajan ylitykseen oikeuttavat syyt.

Poliisitarkastaja Arvelin ei lupalappulinjaa kannata.

– Sehän vesittää Uudenmaan eristyksen idean. Tarkoitus on, että uusmaalaiset pysyvät Uudellamaalla ja muut rajan ulkopuolella. Eikä poliisilla ole tässä tilanteessa resursseja byrokraattisen lupajärjestelmän ylläpitoon.

Arvelin muistuttaa, että valtioneuvoston soveltamisasetuksessa on määritelty edellytykset, joiden perusteella maakunnan rajan voi ylittää. Työmatkalaisten osalta ei ole ongelmaa, mutta muiden osalta ”muun painava henkilökohtainen syyn” määrittely ei ole aivan yksinkertaista. Ei sitä kuitenkaan lupalapuilla ratkaista.

Hän arvelee, että lupalappukäytäntö johtaisi kaikenlaisten henkilökohtaisten syiden keksimiseen tyyliin: lemmikkieläimen haku, veneen laittaminen vesille laskukuntoon ja niin edelleen.

– Kukaan ei jää maakunnan rajalle, jos vetoaa poikkeusperusteeseen ja kertoo painavan henkilökohtaisen syyn. Rajan pääsee ylittämään. Tosin, jos poliisille jää epäily asiasta, asiasta voidaan aloittaa esitutkinta, sanoo Arvelin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic