Uutiset

Poliisi alkaa tehdä järjestelyjä heti, jos varmistuu, että Trump ja Putin tulevat Suomeen – poliisi on tottunut nopeisiin lähtöihin

Presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin mahdollinen tapaaminen Suomessa heinäkuun puolivälissä ei ole vielä pannut järjestelyjä liikkeelle poliisilaitoksilla eri puolilla Suomea.

Tosin päävalmistelut kuuluvat sille poliisilaitokselle, jonka alueella tapaaminen järjestetään. Näillä näkymin Trump ja Putin tulevat Helsinkiin, jos tapaaminen Suomessa toteutuu.

-Asiaa aletaan valmistella, kun saamme jotain konkretiaa eli varmistuu, että tapaaminen toteutuu, Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Seppo Kujala toteaa Lännen Medialle.

Tapaamisen toteutumisesta on luvassa lisätietoa keskiviikkoiltana.

Kujalan mukaan poliisiorganisaatio on valmis yllättäviin tapahtumiin ilman pitkää suunnitteluaikaa.

-Totta kai laajaa turvallisuutta vaativa tapahtuma vaatii resursseja koko valtakunnasta.

Siihen hän ei ota kantaa, kutsutaanko heinäkuussa lomalla olevia poliiseja töihin kesken lomien, jos päämiehet tapaavat Suomessa.

-On poliiseja, jotka kutsutaan tarvittaessa lomalta töihin, mutta se ei koske kaikkia, Kujala muotoilee.

Hän lisää, että poliisillakin on oikeus siviilielämään ja elämä jatkuu, vaikka Suomessa järjestettäisiin huipputapaaminen.

Kujala myös lisää, että poliisit eivät ole ainoita, joita tapaaminen koskee; järjestelyihin osallistuu myös suuri määrä virkamiehiä.

Asem-huippukokous vaati isoja järjestelyjä

Kujala vertaa tapahtumaa Suomessa järjestettyihin huippukokouksiin, esimerkiksi Asem-kokoukseen vuonna 2006. EU:n ja Aasian maiden Asem-huippukokoukseen osallistui edustajia 25 EU-maasta, 13 Aasian maasta ja EU:n komissiosta.

Noin 2000 osanottajan huippukokous on suurin, joka Suomessa oli järjestetty. Tapahtuman yhteyteen oli suunniteltu mielenosoitus, jonka satojen poliisien joukko yhdessä rajavartiolaitoksen kanssa sai estetyksi.

-Myös Putinin viimekesäinen vierailu vaati suuria järjestelyjä, Kujala kertoo.

Huippuvierailujen järjestelyissä poliisi ottaa huomioon kokous- ja majoituspaikkojen turvallisuuden sekä liikennejärjestelyt.

-Näiden kolmen asiakokonaisuuden lisäksi on pienempiä asioita, jotka täytyy ottaa huomioon.

Jos Trumpin ja Putinin tapaaminen toteutuu, Helsinkiin odotetaan myös mittava joukko median edustajia eri puolilta maailmaa.

-Media ei ole ensisijainen turvallisuusriski, mutta kaikki asiat otetaan huomioon.

Kujala toteaa, että poliisi pystyy toimimaan nopealla hälytysajalla. Hän lisää, että tärkeitä vierailuja harvemmin järjestetään yllättäen.

-Bill Clinton tuli tosin yllättäen Suomeen 1990-luvulla, Kujala muistaa.

Kujala viittaa presidentti Clintonin ja Venäjän presidentin Boris Jeltsinin tapaamiseen Helsingissä vuoden 1997 maaliskuussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic