Uutiset

Poliisi ampui taksiryöstöstä epäiltyä Joensuussa – mies lähestyi teräaseella, tutkinnanjohtaja: nopea ja uhkaava tilanne

Taksikuljettaja ei loukkaantunut tilanteessa. Joensuussa tapahtuneesta poliisin aseenkäytöstä on tehty ilmoitus syyttäjänvirastoon.
Poliisin aseenkäyttöön johtanut tilanne tapahtui Joensuussa sunnuntain vastaisena yönä. Kuvituskuva.

Poliisi ampui taksiryöstöstä epäiltyä miestä sen jälkeen, kun tämä oli lähestynyt poliisia teräaseella eikä ollut totellut poliisin käskyjä, tiedottaa Itä-Suomen poliisi.

Aseenkäyttöön johtanut tilanne tapahtui sunnuntain vastaisena yönä Joensuussa puoli kahden jälkeen aamuyöllä.

Itä-Suomen poliisi on suorittanut taksiryöstöstä lähteneen jutun esitutkintaa yön ja sunnuntaiaamun aikana, ja poliisin mukaan tapahtumien kulusta on saatu selkeä käsitys.

Hälytys ryöstöstä taksissa

Itä-Suomen poliisi kertoo, että poliisi oli saanut taksiin liittyvästä ryöstöstä hälytyksen kello 1.30. Kontiolahdelta Joensuuhun matkalla ollut taksi saatiin pysäytettyä linja-autoasemalle keskustan luoteispuolelle.

Taksin kuljettaja oli poistunut autosta sanoen, että miehellä oli hallussaan teräase. Mies oli poliisin mukaan vaatinut kuljettajan puhelimia itselleen.

Apukuljettajan paikalta noussut epäily oli poliisin mukaan alkanut lähestyä toista poliisia teräase kädessä. Mies ei ollut totellut poliisin käskyjä, minkä seurauksena poliisi ampui miestä virka-aseellaan ylävartaloon.

– Tilanne on ollut varsin uhkaava ja nopeakin, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Simo Hämäläinen kuvailee Lännen Medialle.

Hämäläisen mukaan poliisilla oli ollut tilanteessa mukanaan normaali partiovarustus. Poliisin normaalivarustukseen kuuluu useita eri voimankäytön välineitä.

– Partionjohtaja on tehnyt tilannearvion hyvin nopeasti ja päätynyt tähän toimintaan.

Hämäläinen on tehnyt poliisin aseenkäytöstä ilmoituksen valtakunnansyyttäjänvirastoon, jonne kuuluu ilmoittaa jokainen vakavaan loukkaantumiseen johtanut poliisin voimankäytön tilanne. Syyttäjien johdolla tutkitaan, onko poliisin voimankäyttö tehty laillisesti. Lain mukaan poliisilla on oikeus hätävarjeluun.

Poliisilain mukaan virka-asetta saa käyttää, jos tarkoituksena on pysäyttää välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminta eikä lievempiä voimankäytön keinoja ole käytettävissä.

”Hän oli hyvin järkyttynyt”

Taksikuskin mukaan miehen käytös oli ollut sekavaa, ja hän oli huitonut teräasetta taksin sisällä. Kuljettaja ei loukkaantunut tilanteessa fyysisesti ja on saanut anastetun omaisuuden takaisin.

– Hän [kuljettaja] oli hyvin järkyttynyt tapahtumasta.

21-vuotias kontiolahtelaismies toimitettiin Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan. Hänen kunnostaan ei poliisilla ole tällä hetkellä tietoa.

Ammuttua miestä epäillään tällä hetkellä törkeästä ryöstöstä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Hämäläinen kertoo, että jutun tutkinta jatkuu ja siitä voidaan tiedottaa lisää lähipäivinä.

Päivitetty 2.9. kl 14.00: Lisätty tutkinnanjohtajan kommentit ja tiedot poliisin voimankäytöstä, otsikkoa muutettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti