Uutiset

Poliisi ei julkaise nimeä tai kuvaa

Keskusrikospoliisi ei kerro julkisuuteen Turun joukkopuukotukseen mahdollisesti liittyvän kansainvälisesti etsintäkuulutetun henkilön nimeä.

-On hyvin epätyypillistä, että etsintäkuulutettujen nimiä kerrotaan julkisuuteen, keskusrikospoliisin (krp) rikoskomisario, tutkinnanjohtaja Crista Granroth sanoo.

Krp epäilee etsintäkuulutetun olevan ulkomailla, mutta sillä ei ole tietoa henkilön tarkasta olinpaikasta.

-Ei ole tietoa, missä hän on. Toivottavasti hänet tavataan jossain, Granroth toteaa.

Granrothilla ei ole myöskään vastausta siihen, tunsiko etsintäkuulutettu pääepäillyn.

-Nämä asiat ovat esitutkinnan selvityksen kohteena. Enempää en asiaa kommentoi, Granroth sanoo.

Poliisi voi tehdä kansainvälisen etsintäkuulutuksen monesta syystä. On siis vaikea määritellä rikosepäilyyn liittyviä seikkoja, joiden pitäisi täyttyä, jotta etsintäkuulutus tehdään, krp:n rikoskomisario Markus Laine sanoo.

-Kansainvälisiin etsintäkuulutuksiin liittyy monenlaisia instrumentteja, Laine sanoo.

Erilaisilla instrumenteilla hän viittaa siihen, että pelkkä kansainvälinen etsintäkuulutus ei vielä kerro paljonkaan epäillyn rikoksen vakavuudesta.

Jos etsintäkuulutetun nimi ja kuva kerrottaisiin julkisuuteen, se voisi lisäksi pahimmillaan jopa haitata henkilön kiinni saamista. Joka tapauksessa on tavallista, että etsintäkuulutettujen nimiä ja kuvia ei jaeta julkisuuteen.

Tiedot etsintäkuulutetuista välitetään eri maiden poliisijärjestöille kansainvälisen poliisijärjestö Interpolin sekä Euroopan poliisivirasto Europolin välityksellä.

-Jokainen valtio järjestää kansainvälisesti etsintäkuulutettuihin liittyvät toimet itse, Laine sanoo.

Laineen mukaan nyrkkisääntönä voi pitää, että varsinkin vaarallisina pidetyistä vapaalla jalalla olevista rikollisista kerrotaan myös julkisuuteen.

-Usein nimi kerrotaan, kun yleisölle voi aiheutua vaaraa tai henkilö on ollut karussa pitkään, Laine täsmentää.

Viime kädessä kansainvälisen etsintäkuulutuksen tekeminen ja mahdollinen nimen sekä tuntomerkkien kertominen julkisuuteen perustuu kokonaisarvioon.

-Se riippuu tapauksesta. Tutkinnanjohtaja viime kädessä päättää, Laine täsmentää.

KRP kertoi kansainvälisestä etsintäkuulutuksesta Turun epäiltyyn terrori-iskuun liittyvässä tiedotustilaisuudessaan lauantaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic