Uutiset

Poliisi epäilee: "Enoksi" kutsuttu mies on käyttänyt useita tyttöjä seksuaalisesti hyväksi Helsingissä – Uhreja toistakymmentä

Poliisi epäilee miestä muun muassa useista törkeistä lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä. Poliisille on tullut ilmi hyväksikäyttöepäilyjä vuodesta 2006 lähtien, mutta uhreja voi olla lisää.
Miehen epäillään käyttäneen lukuisia tyttöjä seksuaalisesti hyväksi Helsingissä. Kuva: Kimmo Penttinen
Miehen epäillään käyttäneen lukuisia tyttöjä seksuaalisesti hyväksi Helsingissä. Kuva: Kimmo Penttinen

Poliisi epäilee 1950-luvulla syntyneen miehen käyttäneen lukuisia tyttöjä seksuaalisesti hyväksi Helsingissä useiden vuosien aikana.

Helsingin poliisin mukaan epäillyt hyväksikäytöt ovat tapahtuneet vuodesta 2006 lähtien. Tällä hetkellä poliisin tiedossa on 12 ”Enoksi” kutsutun miehen uhria.

Poliisi yrittää parhaillaan tavoittaa myös lisää miehen mahdollisiksi uhreiksi joutuneita. Mies on asunut Helsingin Laajasalossa, ja epäillyt rikokset on poliisin mukaan tehty miehen asunnossa.

Kaikki poliisin tiedossa olevat uhrit ovat olleet tekoaikana alaikäisiä. Epäilty on vangittu, ja miestä epäillään muun muassa useista törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Tiedossamme on ainakin yksi asianomistaja, jonka henkilöllisyyttä emme vielä ole saaneet selville. Voi olla, että osa uhreista ei edes tiedä joutuneensa hyväksikäytetyksi, koska useat poliisin tiedossa olevista uhreista ovat olleet tekohetkellä epäillyn tarjoaman alkoholin tai muiden päihteiden vuoksi tiedottomassa tilassa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela poliisin tiedotteessa.

Kaikkiaan poliisin tiedossa on siis 13 miehen mahdollista uhria.

Esitutkinta kestänyt useita kuukausia

Asmundela kertoo Lännen Medialle, että rikosepäily tuli poliisin tietoon alkuvuonna tehdyn rikosilmoituksen perusteella. Mies on ollut vangittuna useita kuukausia.

– Kyse oli jo aikoja sitten tapahtuneesta asiasta. Sitä lähdettiin selvittämään, ja esitutkinnassa tehtiin toimenpiteitä, joista tuli ilmi uusia rikosepäilyjä, Asmundela kertoo.

Esitutkinnassa on poliisin mukaan selvinnyt, että nuoret viettivät miehen asunnolla aikaa, koska mies tarjosi nuorille muun muassa huumaavia lääkkeitä ja alkoholia. Asmundelan mukaan tekotapa on useissa tapauksissa ollut samankaltainen.

– Tähän liittyy myös rikosepäilyjä, joihin ei liity lääkkeiden tai alkoholin tarjoaminen.

Poliisin mukaan osassa teoista on voinut kulua useita vuosia, mutta mahdollisista rikoksista voi silti tulla rangaistus. Osa esitutkinnassa ilmi tulleista lievemmistä rikoksista on myös voinut jo vanhentua, mutta vakavimmat eivät. Vakavimmissa rikoksissa, kuten törkeässä lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä, syyteoikeus vanhentuu 20 vuodessa.

Asmundela kuitenkin täydentää, että poliisi epäilee miestä rikoksista, jotka on tehty vielä juuri ennen kiinniotto

– Kyseessä on vakava rikoskokonaisuus, jonka selvittämisessä uhrien ja todistajien tiedoilla on suuri merkitys, sanoo Asmundela.

Rikoksista epäilty on Asmundelan mukaan kertonut esitutkinnassa oman näkemyksensä tapahtumien kulusta. Asmundela ei kuitenkaan kommentoi sitä, onko mies kiistänyt tai tunnustanut syyllistyneensä rikoksiin.

Korjaus & päivitys 29.7.2019 kello 11.27: Teosta epäilty on syntynyt 1950-luvulla, ei 1950-vuotias, kuten jutussa alun perin luki. Uhrien määrää on tarkennettu, ja juttua on täydennetty Asmundelan kommenteilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic