Uutiset

Poliisi esittää kahta vangittavaksi Airiston Helmi -tutkinnassa – perusteena käytettävä muotoilu kertoo, ettei näyttö ole aukoton

Turun saaristossa toimivaan yritykseen kohdistuvassa rikostutkinnassa on tänään edessä seuraava vaihe, kun keskusrikospoliisi esittää kahta henkilöä vangittavaksi. Poliisi vaatii heitä vangittavaksi niin sanotulla syytä epäillä -perusteella. Se on lievempi peruste kuin epäiltyjen esittäminen vangittavaksi todennäköisin syin epäiltyinä.
Airiston Helmen tekemät tonttikaupat strategisten meriväylien varrelta ovat herättäneet huolta.

Turun saaristossa toimivaan Airiston Helmi -yritykseen liittyvä vangitsemisoikeudenkäynti järjestetään tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Ensimmäinen käsittely alkaa kello 13.00 ja toinen istunto aloitetaan kello 14.00.

Käytännössä paikalla saattaa tosin olla vain käräjätuomari, koska istunto järjestetään etäyhteyden avulla. Esimerkiksi jutun tutkinnanjohtaja ei ole paikalla Turun oikeustalolla.

Toinen vangittavaksi esitettävistä on Venäjän ja toinen Viron kansalainen. Epäillyt ovat syntyneet vuosina 1967 ja 1982.

Heitä vaaditaan vangittaviksi epäiltyinä törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta. Henkilöt ovat poliisin mukaan tutkinnan kohteena olevan yrityksen työntekijöitä.

Poliisi ei ole kommentoinut sitä, mihin yritykseen sen toiminta kohdistuu, mutta massiivinen kotietsintäoperaatio viikonloppuna Turun saaristossa kohdistui useiden silminnäkijähavaintojen mukaan ainakin osittain juuri Airiston Helmen kiinteistöihin.

Poliisi vaatii epäiltyjä vangittavaksi niin sanotulla syytä epäillä -perusteella. Se on näyttöarvoltaan lievempi peruste kuin vaatimus vangitsemisesta todennäköisin syin, jolloin on enemmän todennäköistä, että epäily osoittautuu oikeaksi kuin vääräksi. Syytä epäillä -perusteellakin poliisi voi silti saada lisäaikaa tutkintatoimenpiteiden tekemiseen, jos oikeus hyväksyy vangitsemisesityksen.

Virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta saanut poliisi iski viikonloppuna 17 kohteeseen mantereella ja saarissa.

– Kohteista takavarikoitiin muun muassa asiakirjoja ja tallennusvälineitä niin paljon, että niiden läpikäyminen ja tutkiminen kestävät pitkään, luultavasti vähintään ensi kevään, kertoi tutkinnanjohtaja Tomi Taskila maanantaina.

Kotietsinnät ja kiinniotot liittyvät verottajan kanssa tehtävään talousrikostutkintaan, jonka esiselvitysvaihe alkoi puoli vuotta sitten. Viranomaiset epäilevät, että Suomeen rekisteröidyssä osakeyhtiössä on pesty rahaa usean miljoonan euron arvosta. Lisäksi yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa.

Venäläiskytköksiä omaava Airiston Helmi on hankkinut viime vuosien aikana useita omistuksia strategisesti tärkeiden meriväylien varrelta. Poliisi ei ole kommentoinut asian turvallisuuspoliittista puolta. Poliitikot ovat kuitenkin ottaneet asiaan kantaa ja vaatineet ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavan lakihankkeen nopeaa edistämistä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kommentoi asiaa tiedotteella maanantaina.

– Viime päivien uutisointi on ymmärrettävästi herättänyt kansalaisten huolen siitä, minkälaiset tahot voivat hankkia ja omistaa kiinteistöjä Suomessa. Puolustusministeriössä on valmistelussa hallituksen esitys kansallisen turvallisuuden varmistamisesta kiinteistökaupoissa.

Niinistön mukaan lakihanke on ollut kesällä lausuntokierroksella ja sen yksityiskohtia hiotaan parhaillaan. Seuraavaksi esitys siirtyy oikeusministeriöön laintarkastukseen.

– Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuun loppupuolella, jolloin esitys voitaisiin käsitellä nykyisen eduskunnan aikana. Lait tulisivat ehdotuksen mukaan voimaan vuoden 2020 alusta, Niinistö toteaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic