Uutiset

Poliisi haluton kommentoimaan uusien kameratolppien vaikutusta – Ensin odotetaan tietoja nopeuksien alenemisesta ja kolarien vähenemisestä

Poliisi tiedottaa uusien nopeusvalvontakameroiden tuloksista syyskuussa. Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kuitenkin kertoo, että kameroista on tullut hyvää kuvaa.

Poliisin uudet valvontalaitteet toimivat. Sen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta voi tässä vaiheessa sanoa.

– Mitään ongelmia ei ole ollut, päinvastoin. Hyvää kuvaa tulee. Sen takia tuloksia ei tarvitse pantata.

Poliisi on tehnyt hänen mukaansa linjauksen, ettei se tässä vaiheessa kommentoi asennettujen kameroiden ja tolppien määrää tai sijaintia. Poliisi ei ota kantaa siihenkään, onko uusi tekniikka lisännyt sakkoja tai huomautuksia.

Ihalaisen mukaan he odottavat Väylävirastolta eli entiseltä Liikennevirastolta tietoa, miten uudenlaiset nopeusvalvontakamerat ovat vaikuttaneet ajoneuvojen nopeuksiin maanteillä.

Tärkeintä uusissa valvontalaitteissa on poliisille se, että ne alentavat nopeuksia tieosuuksilla ja vähentävät kolareita.

– Jos puhutaan nopeuden alenemisesta, tuloksia ei voi saada ennen kuin Väyläviraston tietyistä pisteistä tulee tietoa. Niitä ei tule kovin nopealla aikataululla, Ihalainen toteaa.

Poliisi lupaa tiedottaa uusien nopeusvalvontakameroiden tuloksista syyskuussa.

150 uudenlaista valvontakameraa riittää hyvin Suomeen

Viiden vuoden aikana Suomessa otetaan käyttöön yhteensä 150 uudenlaista kameraa ja niihin tarvittavat 500 kameratolppaa. Tällä hetkellä poliisilla on Ihalaisen mukaan hallussaan jo 35 kameraa.

Heinäkuussa poliisi tiedotti, että uudenlaisia valvontakameratolppia on asennettu Suomen maanteille jo 42 kappaletta.

Niitä on muun muassa Nelostiellä Jyväskylän ja Heinolan välillä sekä Kuutostieltä Kouvolan ja Loviisan välillä. Oulun kaupungissa on myös yksi ja Helsingissä kaksi tolppaa.

Uusia kameratolppia oli silloin suunnitteilla myös yli 70 eri puolille Suomea läntistä maata lukuun ottamatta.

– Länsi-Suomi on ollut jo vanhoissa tolpissa edelläkävijä. Niitä on siellä aika paljon, joten uusia ei ehkä kovin paljon ole tulossa. Jotain vanhoja voidaan vaihtaa uudelle tekniikalle, Ihalainen sanoo Lännen Medialle.

Näillä näkymin Suomeen ei ole hänen mukaansa tulossa enempää kameroita kuin 150.

– Se riittää oikein hyvin. Ajatuksena on, että näitäkin kameroita kierrätetään pisteestä toiseen.

Vanhanmallisia ”peltipoliiseja” on Suomessa tällä hetkellä yli 950 kappaletta. Niistä 130:ssa on Ihalaisen mukaan kamera.

Tulevaisuudessa valvontalaitteiden ominaisuuksia voidaan hyödyntää yhä enemmän

Ihalainen kertoo, että teknisten ominaisuuksiensa takia uusien kameratolppien asennus on esimerkiksi kaupunkien keskustoihin helpompaa kuin ennen.

Poliisi on käynyt keskusteluja uusista tolpista muun muassa Turun kaupungin kanssa, mutta toistaiseksi sopimusta ei ole tehty.

Helsingin kaupunki on jo tilannut 74 tolppaa. Ne asennetaan kaupungin alueelle viiden vuoden sisällä.

– Kaupungit tekevät omat sopimuksensa tolppien ostamisesta. Kaikki kameroihin liittyvä on kuitenkin poliisin hankkimaa. Kameramäärä on se 150, Ihalainen sanoo.

Uusien valvontakameroiden tutkalla voi mitata nopeutta jopa 150 metrin päästä. Kameralla voi ottaa myös videokuvaa, ja se voi seurata kohteen aikaa, nopeutta, etäisyyttä, suuntaa sekä ajokaistaa.

Poliisi on Ihalaisen mukaan kuitenkin päättänyt, että aluksi laitteilla mitataan ylinopeutta vain muutaman kymmenen metrin päästä tolpasta.

– Nyt testataan kamerat simppelisti, että kaikki toimii, ja sitten mietitään, onko sellaisia asioita, joita uudesta valvontalaitteesta kannattaisi hyödyntää.

Uusimmat

Fingerpori

comic