Uutiset

Poliisi harkitsee mielenosoitusten kieltoa Terminaali 2:n edessä – "Tämä on hirveän vaarallinen tie"

On mahdollista, että palautuslentoja vastustavia mielenosoituksia ei saa jatkossa enää järjestää Terminaali 2:n edessä Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lentokentän sisätiloissa poliisi on jo kieltänyt mielenosoitukset.

-Tässä tietenkin katsotaan, onko se ulkotilakaan nyt sitten sopiva paikka, missä se viimeksi oli. Sitä pitää vielä arvioida uudestaan, kertoo komisario Jarmo Ojala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Terminaali 2:n eteen kokoontui maanantaina osoittamaan mieltään parisensataa henkilöä turvapaikanhakijoiden palautuslentoja vastaan.

Ojalan mukaan paikka on liikenteen näkökulmasta ongelmallinen. Hän toteaa, että pahimmassa tapauksessa poliisi voisi joutua sulkemaan mielenosoituksen vuoksi ajoneuvoilta pääsyn terminaaliin.

-Jos joudumme sulkemaan ylätasanteen liikenteen, se häiritsee tuhansia matkustajia, hän toteaa.

Jos mielenosoitukset Terminaali 2:n edessä kielletään, niille pyritään Ojalan mukaan löytämään Helsinki-Vantaalta korvaava paikka. Jos sellaista ei löydy, on mahdollista, että lentokentän ulkotiloissa ei saisi enää lainkaan osoittaa mieltä.

-Teoriassa se on mahdollista, totta kai, Ojala toteaa.

Hän kuitenkin korostaa, että mielenosoitusten tulevista paikoista ei ole vielä tehty mitään päätöksiä.

Turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenilmauksen tiedottaja Outi Popp on kummastunut kiellon harkitsemisesta. Jos mielenosoitukset aiotaan poistaa Terminaali 2:n edestä, pitäisi hänen mielestään pystyä yksilöimään, minkälaista haittaa niistä on ollut.

-Tuohon pitää poliisilta löytyä joitakin perusteita. Pitää osoittaa, mitä häiriötä on aiheutettu ajoneuvoliikenteelle. Minulla ei ole mitään tietoa sellaisesta, Popp sanoo.

Hän kertoo olevansa huolissaan mielenosoitusten rajoittamisesta. Poppin mielestä poliisi alkaa mennä ohi sanan- ja kokoontumisvapaudesta, jotka on turvattu perustuslaissa.

-Tämä on minusta hirveän vaarallinen tie.

Poppin mukaan mielenosoitukset Helsinki-Vantaalla ovat sujuneet rauhallisesti, eikä niiden tarkoituksena ole ollut häiritä kenenkään matkustamista. Palautuslentoja vastustavia mielenosoituksia aikotaankin järjestää myös jatkossa.

-Haluamme herättää yhteiskunnallista keskustelua siitä, ovatko pakkopalautukset oikeutettuja ja onko ne tehty oikein perustein.

Poppin mukaan mielenosoitusten taustalla ei ole mitään organisaatiota, joka järjestäisi niitä, vaan ihmiset järjestäytyvät itse sosiaalisessa mediassa.

-Joku tekee tapahtuman, ja sitten ihmisiä vain ilmaantuu paikalle.

Palautuslentoja vastustavista mielenosoituksista täytyy tehdä poliisille kokoontumislain mukainen ilmoitus vähintään kuusi tuntia etukäteen. Komisario Jarmo Ojalan mukaan näin on joka kerta toimittu.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic