Uutiset

Poliisi lähetti luodinkestävät "Hevi"-panssarimörssärit paikalle, kun Helsingin ampuja oli karkuteillä useita tunteja – Otettiin kiinni kadulta Vantaalla

Kaikki Suomen poliisilaitokset ovat saaneet käyttöönsä luotisuojattuja "Hevi"-panssariautoja. Helsingin tiistain ampumatapauksessa oli käytössä useita "Hevi"-autoja.
Viime vuonna kaikille Suomen poliisilaitoksille hankittuja "Hevi"-panssariautoja käytetään varsinkin tilanteissa, joissa on ampumisen uhka. Kuva: Arttu Laitala
Viime vuonna kaikille Suomen poliisilaitoksille hankittuja "Hevi"-panssariautoja käytetään varsinkin tilanteissa, joissa on ampumisen uhka. Kuva: Arttu Laitala

Helsingin tiistaisen ampumatapauksen epäilty ehti olla karkuteillä useita tunteja, kunnes hänet otettiin illalla kiinni Vantaalla.

– Henkilö otettiin lopulta kiinni Vantaalla kadulta. Kiinniotto meni rauhallisesti, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Larkio Helsingin poliisilaitokselta.

Ampuminen tapahtui aivan Helsingin ydinkeskustan liepeillä. Paikalta paennut ampuja ehti matkata Vantaalle ennen kiinniottamistaan.

Poliisi ei toistaiseksi kerro yksityiskohtia siitä, miten ampumistilanne ja kiinniotto etenivät.

– Tapahtumien kulku on vielä hyvin epäselvä, koska emme ole päässeet kuulemaan asianosaisia, jotka ovat yhä sairaalassa, Larkio toteaa.

32-vuotias, poliisin kolmesta murhanyrityksestä epäilemä henkilö haavoitti ampumisessa kahta ja ampui kolmatta henkilöä kohti, muttei osunut.

Poliisi kertoi tänään keskiviikkona, että ampumisen osapuolet tunsivat toisensa ennalta.

– Käsitys on, että kaikki kolme (ampumisen kohteeksi joutunutta henkilöä) tunsivat epäillyn. Henkilöt tuntevat toisensa jo pitkältä ajalta, Larkio sanoo.

Tutkinnanjohtaja Larkio kertoo, että poliisi on toistaiseksi kuulustellut ainoastaan henkilöä, joka onnistui välttämään ampujan luodit.

– Myös silminnäkijöitä tullaan vielä kuulustelemaan, Larkio jatkaa.

Poliisi ajoi uusilla luodinkestävillä panssariautoilla

Helsingin poliisi käytti tiistain operaatiossa uusia panssaroituja, luotisuojattuja autoja.

Poliisihallituksen ”Heviksi” nimittämiä panssariautoja hankittiin viime vuoden loppuna ja tämän vuoden alussa kaikille Suomen poliisilaitoksille. Ne painavat noin 5,5 tonnia ja maksavat noin 400 000 euroa.

Yleisimmin niitä käytetään tilanteissa, joissa on ampumisen uhka, ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisin erityistoimintayksiköstä sanoo.

Tiistaina panssariautoja oli käytössä useita kappaleita.

– Jos tekijän tai mahdollisten kumppanien olinpaikka ei ole selvillä, niin silloin poliisi liikkuu näillä autoilla varmuuden vuoksi, Porola toteaa.

Tärkein tarkoitus on Porolan mukaan suojata poliiseja, jotka menevät tilanteisiin, joissa on aseiden uhka.

– Niitä voidaan käyttää myös ihmisten evakuointiin vaaratilanteista, Porola kertoo.

Poliisi käyttää Hevi-autoja tavallisina partioautoina. Porolan mukaan tarkoituksena on, että niitä käytettäisiin mahdollisimman paljon.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti