Uutiset

Poliisi muistuttaa eristettynä olevan Uudenmaan rajan ylittäviä työmatkalaisia: Varatkaa maanantaina enemmän aikaa

Tarkastuspisteillä on ollut sunnuntaiaamuun mennessä yhteensä yli 18 000 ajoneuvoa, joista on jouduttu käännyttämään lähes 900. Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkistuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle.
Maanantaina Turun moottoritiellä Paikkarintien sillan liittymän kohdilla tuskin on yhtä hiljaista kuin tässä lauantaina. Poliisi kehottaa varaamaan aamun työmatkaan tavallista enemmän aikaa. Kuva: Mauri Ratilainen
Maanantaina Turun moottoritiellä Paikkarintien sillan liittymän kohdilla tuskin on yhtä hiljaista kuin tässä lauantaina. Poliisi kehottaa varaamaan aamun työmatkaan tavallista enemmän aikaa. Kuva: Mauri Ratilainen

Maanantaina Uudenmaan eristämisessä koetaan uusi vaihe, kun rajat ovat kiinni ensimmäistä arkipäivää.

Poliisi muistuttaakin rajan ylittäviä työmatkalaisia varaamaan aamulla tavallista enemmän aikaa.

– Kyllä siinä tarkastuksissa joka tapauksessa jonkin verran aikaa kuluu, korostaa operaation yleisjohtaja, ylikomisario Juha Hietala Helsingin poliisista.

– Poliisi ei voi antaa kenellekään etukäteen lupaa päästä läpi tarkistuspisteestä. Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkistuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti, Hietala muistuttaa.

Helsingin poliisi kertoi sunnuntaina, että Uudenmaan maakuntarajan tarkastuspisteille saapui ensimmäisen kokonaiseen vuorokauden aikana 16 555 ajoneuvoa, joista 835 on jouduttu käännyttämään.

– Ensimmäinen vuorokausi Uudenmaan rajalla on sujunut rauhallisesti, poliisi summaa.

Rajat menivät kiinni lauantain kello 00.00.

Junissa on ollut vain 746 matkustajaa, joista 19 on jouduttu käännyttämään.

Valmiuslain rikkomisesta on annettu yksi sakko ensimmäisen vuorokauden aikana.

Sunnuntain puolella aamuyhdeksään mennessä tarkistuspisteille oli saapunut 1 702 ajoneuvoa, joista 58 on jouduttu käännyttämään.

Poliisi kertoi lauantaina maakuntarajoilla käyneistä kokeilijoista, jotka ovat yrittäneet päästä toiselle puolelle ilman välttämätöntä tarvetta.

Kokeilijoiden aiheuttamista uusista viivästyksistä ei ollut ainakaan Helsingin poliisilla sunnuntaiaamuna tietoa.

Virkavalta tähdentääkin suomalaisten olevan fiksua väkeä, joka ymmärtää, että kaikkea ylimääräistä ajoneuvoilla liikkumista kannattaa nyt välttää.

Ikämies kaahasi tiesulkujen läpi

Tiesulkujen uhmaaminen aiheutti yhden isomman operaation lauantaina. Hämeen poliisilaitos kertoi lauantaina 65-vuotiaasta miehestä, joka ajoi kahden tiesulun läpi.

Ensimmäisellä kerralla mies ajoi Pakaantiellä Orimattilan ja Myrskylän rajalla poliisin pitämästä tiesulusta. Hän pakeni paikalta ajaen kovaa ylinopeutta. Takaa-ajoista huolimatta poliisi ei miestä tavoittanut.

Kello kahden aikaan sama mies ajoi poliisin toisesta tiesulusta läpi Porlammintien ja Lapiokoskenmyllyntien risteyksessä ja pakeni toista poliisipartiota.

Poliisi lähti ajamaan miehen perään ja takaa-ajon aikana poliisiauto ajautui pois tieltä. Ulosajossa poliisiauto vaurioitui ja poliisipartio toimitettiin sairaalaan vammojen tarkastukseen. Tiesulkujen läpi ajanut uusimaalainen mies saatiin kiinni Myrskylästä ja poliisi otti hänet kiinni.

Nyt karkuun ajanutta miestä epäillään kahdesta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kahdesta valmiuslakirikkomuksesta, niskottelusta poliisia vastaan, liikennerikkomuksesta ja törkeästä rattijuopumuksesta

Sulkemisesta päätettiin myöhään perjantaina

Hallitus päätti Uudenmaan eristämisen yksityiskohdista perjantaina kello 23.30 alkaneessa kokouksessa. Eduskunnan täysistunto oli vajaa tunti aiemmin hyväksynyt yksimielisesti hallituksen asetuksen rajoitusten käyttöönotosta.

Hallitus perustelee Uudenmaan sulkemista tarpeella estää koronaviruksen hallitsematon leviäminen muualle Suomeen.

Uudenmaan rajojen sulkeminen katkaisee suuren osan liikenteestä, mutta rajat saa yhä ylittää tietyillä ehdoilla.

Tavaraliikenteen lisäksi työn, elinkeinon tai luottamustoimen takia matkustavat saavat yhä kulkea sisään ja ulos Uudeltamaalta.

Kaikki vapaa-ajan matkustaminen on estetty, mutta jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Liikkumista ei hallituksen mukaan rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy. Sellaiseksi lasketaan esimerkiksi lähiomaisen kuolema tai lapsen tapaamisoikeus.

Samat säännöt vesillä

Uudenmaan ja Suomen rajaa koskevat merellä täsmälleen samat ylityskiellot kuin maalla. Merirajaa valvotaan tutkilla ja kameroilla, joiden lisäksi liikkeellä ovat teknistä valvontaa tukevat vene-, laiva- ja lentokonepartiot.

Merellä Suomen rajana on aluevesiraja, joka kulkee 12 meripeninkulman eli noin 22 kilometrin päässä rannasta tai sisäisten aluevesien ulkorajasta.

Veneily maasta ulos on sallittua vain pakottavissa tapauksissa. Silloinkin ylityksen olisi tapahduttava Ahvenanmaan, Hangon, Helsingin, Haapasaaren, Santion tai Nuijamaan ylityspaikoilla.

Lisäksi Ahvenanmaalle veneilevän pitäisi jäädä kahden viikon karanteeniin.

Uusimmat

Fingerpori

comic