Uutiset

Poliisi on pidättänyt Venäjällä useita Aleksei Navalnyin tukijoita – "Poliisi on alkanut väkisin avata oveani"

Viranomaiset syyttävät monia pidätetyistä laittomien mielenosoitusten järjestämisestä ja koolle kutsumisesta.
Aleksei Navalnyi oli maanantaina Himkin poliisiasemalla, jossa pidettiin oikeuden istunto. Kuvakaappaus Navalnyin julkaisemalta videolta. Kuva: EPA
Aleksei Navalnyi oli maanantaina Himkin poliisiasemalla, jossa pidettiin oikeuden istunto. Kuvakaappaus Navalnyin julkaisemalta videolta. Kuva: EPA

Useita oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukijoita on pidätetty torstaina Moskovassa. Kiinni otettujen joukossa ovat muun muassa Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysj ja liittolainen, poliitikko Ljubov Sobol. Asiasta uutisoi muun muassa uutistoimisto Reuters.

Monia pidätetyistä syytetään luvattomien protestien järjestämisestä ja ihmisten kutsumisesta niihin. Navalnyin kannattajat ovat järjestämässä eri puolilla Venäjää lauantaina mielenosoituksia, joissa pyritään painostamaan Kremliä vapauttamaan Navalnyi.

Torstaina aloitettujen pidätysten tarkoituksena on estää Navalnyin ryhmän tunnettuja jäseniä osallistumasta protesteihin. Venäjän viranomaiset ovat sanoneet, että suunnitellut mielenosoitukset ovat laittomia ja henkilöitä, jotka kutsuvat niihin ihmisiä, voidaan pitää niistä vastuullisina.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin voimakas kriitikko Navalnyi pidätettiin sunnuntaina Šeremetjevon lentokentällä, kun hän palasi Saksasta Venäjälle. Navalnyi toipui Saksassa elokuussa tapahtuneesta myrkytyksestä.

Poliisilaitoksella pidetyssä pikaoikeudenkäynnissä Navalnyi määrättiin 30 vuorokauden esitutkintavankeuteen. Venäjän rikosseuraamusviraston mukaan Navalnyi on rikkonut ehdonalaisen tuomionsa määräyksiä. Kavalluksesta annettua tuomiota on pidetty poliittisena.

Poliisit pidättivät maanantaina Navalnyia tukeneita mielenosoittajia Pietarissa. Kuva: ANATOLY MALTSEV / EPA
Poliisit pidättivät maanantaina Navalnyia tukeneita mielenosoittajia Pietarissa. Kuva: ANATOLY MALTSEV / EPA

Poliisi haki Jarmysjin kotoa

Useat Navalnyin tukijoista ovat kertoneet torstain aikana poliisien tulleen heidän koteihinsa, uutisoi Reuters. Heidän joukossaan oli myös tiedottaja Jarmysj, joka pidätettiin myöhemmin väitetysti viranomaisten vastustamisesta ja mielenosoituksia koskevien lakien rikkomisesta.

– Poliisi on alkanut väkisin avata oveani ja sanoo: tule ulos, koska olet muutenkin tulossa ulos lauantaina. Pidätämme sinut, Jarmysj kirjoitti Twitterissä ennen pidätystään.

Navalnyin tukija Georgy Alburov kertoi puolestaan, että poliisi otti hänet kiinni Moskovan rautatieasemalla. Navalnyin ryhmän juristi valkovenäläinen Vladlen Losia pidätettiin ja häntä vaadittiin poistumaan Venäjältä maanantaihin mennessä. Samalla Losia kiellettiin palaamasta Venäjälle ennen vuoden 2023 marraskuuta.

Viranomaiset ottivat Navalnyin kiinni sunnuntaina lentoasemalla, kun hän palasi Saksasta Venäjälle. Kuva: KIRA YARMYSH / EPA
Viranomaiset ottivat Navalnyin kiinni sunnuntaina lentoasemalla, kun hän palasi Saksasta Venäjälle. Kuva: KIRA YARMYSH / EPA

Tukea tunnetuilta venäläisiltä

Poliitikko Sobolin pidätyksen syy ei ollut torstaina illalla tiedossa, mutta hän oli kannustanut ihmisiä osallistumaan Navalnyia tukeviin protesteihin.

Aleksei Navalnyin vaimo Julia Navalnaja on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia asuntonsa ulkopuolella jatkuvasti päivystävästä mustasta autosta, mutta ainakaan toistaiseksi häntä ei ole syytetty Navalnyin tapauksessa.

Navalnyin liittolaisten pidätykset alkoivat torstaina, eikä kaikkien olinpaikasta ole tietoa.

Oppositiojohtaja ja hänen tukijansa ovat saaneet Venäjällä tukea. Muun muassa NHL:ssä pelaava jääkiekkotähti Artemi Panarin ja useat rap-artistit, näyttelijät ja kirjailijat ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa tukiviestejä ja -videoita. Lyhytvideosovellus Tiktokissa on Reutersin mukaan julkaistu paljon protesteja tukevia videoita.

Uusimmat

Fingerpori

comic