Uutiset

Poliisi ottaa kiinni mielenosoittajia eduskuntatalolla, pylväisiin kiipesi kahdeksan protestoijaa – Mielenilmaus vaatii tiukempia ympäristötoimia

Mielenilmaus vaatii, että seuraava eduskunta ryhtyy toimiin fossiilisista polttoaineista luopumiseksi.
Useiden kansalaisjärjestöjen ilmastomielenosoitukseen osallistui muutama sata ihmistä. Kahdeksan mielenosoittajaa kiipesi eduskuntatalon pylväisiin, ja poliisi otti heidät kiinni sitä mukaa, kun he tulivat alas. Kuvaaja: Joel Maisalmi
Useiden kansalaisjärjestöjen ilmastomielenosoitukseen osallistui muutama sata ihmistä. Kahdeksan mielenosoittajaa kiipesi eduskuntatalon pylväisiin, ja poliisi otti heidät kiinni sitä mukaa, kun he tulivat alas. Kuvaaja: Joel Maisalmi

Poliisi on ottanut kiinni eduskuntatalon pylväistä laskeutuvia mielenosoittajia.

Eduskuntatalolla on käynnissä muutaman sadan ihmisen mielenosoitus, joka vaatii päättäjiltä tiukempia tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Pylväisiin on kiivennyt kahdeksan henkilöä, jotka ovat kiinnittäneet niihin suuren banderollin.

”Ilmastotekoja nyt”, pylväissä roikkuva teksti vaatii.

Poliisi alkoi ottaa pylväistä laskeutuvia mielenosoittajia kiinni, ja saattoi näitä poliisiautoihin. Tarkoituksena on kuulustella kiinniotettuja, poliisi kertoo.

Mielenosoitus on sujunut rauhallisesti, mutta poliisin mukaan pylväisiin ei tulisi kiivetä.

– Tämä on valtion julkinen rakennus. Kyseessä on julkisrauhan rikkominen, sanoo komisario Jari Mäkiniemi Helsingin poliisista.

Mäkiniemi arvioi, että pylväisiin kiivenneille tulee sakot maksettavaksi.

Mielenosoittajien lisäksi paikalla on yli kymmenen poliisiautoa ja ainakin 25 poliisia.

Eduskuntatalon yllä leijaili hetken aikaa Greenpeacen kuumailmapallo.

Helsingin poliisi kertoo, että mielenosoituksesta ilmoitettiin ennalta, mutta sitä poliisille ei kerrottu, että Helsingin rautatientorilta mielenosoittajat marssivat eduskuntatalolle.

Viesti seuraavalle eduskunnalle

Mielenosoituksen viesti on suunnattu ennen kaikkea seuraavalle eduskunnalle, Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki sanoo Lännen Medialle.

– Jos haluamme pitää ilmaston lämpenemisen kansainvälisesti sovitussa 1,5 asteen rajassa, meidän on päästävä eroon fossiilisista polttoaineista 2030-luvulla.

Tämä kehitys on Harkin mukaan käynnistettävä seuraavan eduskunnan kaudella.

– Tällaisten ilmastopoliittisten muutosten läpiviennissä kestää vuosia, ja se edellyttää pitkää suunnittelua, etteivät toimet koidu esimerkiksi pienituloisten harteille. Siksi seuraavan eduskunnan on aloitettava nämä toimet, Harkki sanoo.

Harkin mukaan nykyisten hallituspuolueiden ohjelmissa ja vaalilupauksissa on vielä liian vähän toimia kriisin ehkäisemiseksi.

Fossiilisisista polttoaineista luopumisen lisäksi on Harkin mukaan välttämätöntä, että riittävät hiilinielut säilytetään. Käytännössä hiilinielut tarkoittavat ennen kaikkea metsiä.

– Täysin päästötön yhteiskunta on mahdoton, joten siksi hiilinieluista on pidettävä huolta.

Mielenosoitusta ovat mukana järjestämässä ainakin kansalaisjärjestöt Greenpeace, Maan ystävät ja Ilmastovanhemmat.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti