Uutiset

Poliisi otti miehen kiinni liittyen Turun vuoden 2002 arvokuljetusryöstöön – Käräjäoikeus vangitsi miehen epäiltynä kahdesta murhan yrityksestä ja törkeästä ryöstön yrityksestä

Tampereentien Prisman pihalla tapahtunut arvokuljetusryöstön yritys on poikkeuksellinen tapaus Suomen rikoshistoriassa.
Turun arvokuljetusryöstön yritys oli suunnitelmallinen ja ammattimaisesti organisoitu teko. Se oli Poliisin mukaan vaarallinen sekä sivullisia että Poliisia kohtaan. Kuva: Poliisi
Turun arvokuljetusryöstön yritys oli suunnitelmallinen ja ammattimaisesti organisoitu teko. Se oli Poliisin mukaan vaarallinen sekä sivullisia että Poliisia kohtaan. Kuva: Poliisi

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on perjantaina vanginnut pääkaupunkiseudulla asuvan miehen todennäköisin syin epäiltynä kahdesta murhan yrityksestä ja törkeästä ryöstön yrityksestä. Epäilyt liittyvät vuonna 2002 tapahtuneeseen Turun arvokuljetusryöstöön.

Lounais-Suomen poliisi otti miehen kiinni keskiviikkona. Käräjäoikeus tekee lopullisen arvion miehen syyllisyydestä mahdollisessa pääkäsittelyssä.

70-luvun puolivälissä syntyneen miehen epäillään kuuluvan järjestäytyneeseen rikollisryhmään. Poliisi pääsi epäillyn jäljille peruspoliisityöllä, vanhaa ja uutta tietoa yhdistelemällä.

Tutkinnassa on selvinnyt, että tekijöillä on ollut etukäteistietoa arvokuljetusauton rakenteesta ja suojauksesta.

Poliisi saanut toukokuun jälkeen lähes 20 uutta yleisövihjettä

Turussa Tampereentien Prisman pihalla tapahtunut arvokuljetusryöstön yritys on poikkeuksellinen tapaus Suomen rikoshistoriassa. Kyseessä on suunnitelmallinen ja ammattimaisesti organisoitu teko, joka aikoinaan oli erittäin vaarallinen sekä sivullisia että poliisia kohtaan.

Toukokuun jälkeen poliisi on saanut lähes 20 uutta vihjettä yleisöltä. Poliisi kiittää yleisöä vihjeistä ja tiedoista, jotka ovat omalta osaltaan edesauttaneet tutkintaa.

Poliisi jatkaa teon tutkintaa. Tutkinnan edistymisestä huolimatta poliisille voi edelleen kertoa arvokuljetusryöstön yritykseen liittyvistä tiedoista joko lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai soittamalla puhelinnumeroon 050 456 2243.

Tutkinnallisista syistä johtuen poliisi ei voi kertoa tässä vaiheessa asiasta enempää.

Tekijöitä oli neljä tai viisi

Arvokuljetusauton ryöstöyrityksen tekijöitä oli neljä tai viisi ja he olivat aseistautuneet konetuliaseilla. Ryöstäjät yrittivät tuloksetta murtautua Prisman pihalla olevaan arvokuljetusautoon keskellä kirkasta päivää.

Tekijät yrittivät avata rahankuljetusauton kyljen kulmahiomakoneella. Kassakaapin ympärille rakennettu panssarointi esti kuitenkin yrityksen. Ryöstäjät pakenivat paikalta Chervolet Chevy Van- merkkisellä kuorma-autolla. Poliisi ajoi asemiehiä takaa, mutta menetti heihin näköyhteyden nopeasti.

Poliisi löysi pakoauton poltettuna. Tekijät onnistuivat livahtamaan paikalta, eikä poliisi ole tähän mennessä onnistunut selvittämään heidän henkilöllisyyttään.

Ryöstöyritys aloitti arvokuljetusautojen ryöstösarjan

Ryöstöyritys aloitti lukuisten arvokuljetusautojen ryöstöjen ja niiden yritysten sarjan Suomessa. Seuraava ryöstö tapahtui Turun keskustassa helmikuussa 2007, kun ryöstäjät iskivät Suomen Pankin pihaan ajaneeseen arvokuljetusautoon ja saivat saaliikseen 1,5 miljoonaa euroa. Saalisrahoja ei löydetty koskaan.

Lokakuun lopussa 2007 ryöstäjät yrittivät iskeä jälleen arvokuljetusauton kimppuun, tällä kertaa Turun naapurikunnassa Liedossa. Raskaasti aseistautuneet ryöstäjät eivät kuitenkaan ehtineet tällä kertaa toteuttaa suunnitelmiaan, sillä poliisi keskeytti teon ennen sen alkamista.

Huhtikuussa 2011 aseistautunut kopla yritti taas arvokuljetusauton ryöstöä, tällä kertaa Turun lähistöllä sijaitsevassa Loimaan kunnassa. Poliisi esti iskun. Loimaan rahankuljetusautossa oli tapahtumahetkellä 1,6 miljoonaa euroa rahaa.

Tuorein ja näyttävin arvokuljetusauton ryöstöyritys tapahtui Turun moottoritiellä Salossa vuonna 2016. Raskaasti aseistautuneet ryöstäjät sytyttivät auton palamaan keskellä moottoritietä ja pysäyttivät rahankuljetusauton kesken ajon.

Ryöstäjien tarkoituksena oli räjäyttää arvokuljetusauto moottoritiellä auki, mutta operaatio epäonnistui.

Suomen Pankin ryöstöön ja Liedon sekä Salon ryöstöyrityksiin liittyi yksi ja sama ruotsalaismies, jolla on myös Suomen kansalaisuus. Lännen Median tietojen mukaan poliisi on ainakin aiemmin epäillyt miehen liittyvän jollakin tavalla myös Loimaalla tapahtuneen ryöstöyrityksen suunnitteluun.

Tutkinnanjohtaja Aki Lahtinen ei kommentoinut Lännen Medialle toukokuussa, epäileekö poliisi tätä samaa ruotsalaismiestä myös vuonna 2002 Turussa Prisman pihalla tapahtuneesta rahankuljetusauton ryöstöyrityksestä.

Uusimmat

Fingerpori

comic