Uutiset

Poliisi pani konepistoolit takaisin reppuun Helsinki-Vantaalla – "peruste on poistunut"

Helsinki-Vantaan lentoasemalla partioivat poliisit eivät enää kanna näkyvästi mukanaan konepistooleja.

Apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta kertoo Lännen Medialle, että poliisit ovat lakanneet kantamasta konepistooleja näkyvästi tiistai-iltana. Konepistoolit tulevat hänen mukaansa pysymään piilossa partion repussa toistaiseksi.

Itä-Uudenmaan poliisi päätti, että poliisipartiot kulkevat pääsiäispyhien aikana Helsinki-Vantaan lentoasemalla niin, että heillä on näkyvästi mukanaan poliisin tukiaseena käytettävä konepistooli.

– Oli tietyt perusteet pääsiäisen ajaksi nostaa (konepistoolit) esille ja nostaa vastetta kentällä. Nyt peruste on poistunut, Karvonen sanoo.

Hän kertoo perusteena olleen erityisesti kevään aikana ympäri Eurooppaa sattuneet terrori- ja pommi-iskut. Esimerkiksi pääsiäistä edeltäneenä perjantaina neljä ihmistä kuoli kuorma-autolla tehdyssä iskussa Tukholman keskustassa. Pääsiäisvapaat olivat hänen mukaansa lopullinen peruste.

– Kun trendejä seuraa maailmalta, niin yksi riskiaika on ollut pääsiäinen, hän sanoo.

Mitään erityistä turvallisuusuhkatilannetta ei pääsiäisen aikana lentoasemalla Karvosen mukaan ollut.

– Tämä on varautumista, jota poliisin pitää omassa toiminnassaan ottaa huomioon.

Pääsiäisen aikana poliisi oli varautunut myös muualla kuin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Esimerkiksi pitkänäperjantaina Helsingissä järjestettyä Via Crucis -pääsiäiskulkuetta suojattiin tavanomaista näkyvämmin.

Poliisi aikoo käydä läpi kenttätyössä olleiden partioiden kanssa sitä, millaisia kokemuksia heillä oli konepistoolien kantamisesta partioinnissa.

Apulaispoliisipäällikkö Karvosen mukaan konepistoolien kanssa partiointi pysyy vastedes mukana poliisin toimintavalikoimassa, mutta siitä tehdään aina etukäteen perusteltu päätös.

Hän toteaa, että kyse on myös poliisin resursseista. Konepistoolien kanssa partioivat saavat aseenkäyttöön erikoiskoulutuksen, ja jo lentoasemalla oleminen edellyttää siellä partioivilta poliiseilta lisäkoulutusta.

– Nämä ovat erikoiskoulutettuja henkilöitä. Joudumme koko ajan katsomaan, miten resurssit riittävät ja mikä on uhkataso, sanoo Karvonen.

Hänen mukaansa poliisi ei saanut matkustajilta kielteistä palautetta aseiden mukana kantamisesta.

– Ihmiset ovat tottuneet tämäntyyppiseen toimintaan matkustellessaan kansainvälisillä kentillä. LM-HÄSA

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic