Uutiset

Poliisi pitää tapahtumien turvallisuusvaatimukset ennallaan – uhat huomioitu Koiviston hautajaisissa

Poliisi aikoo toistaiseksi pitää ennallaan omat turvallisuusvaatimuksensa, joita suurilta yleisötapahtumilta vaaditaan. Näin kertoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta.

Kilpeläinen tarkentaa Lännen Medialle, että ohjeistuksia katsotaan läpi ja arvioidaan siinä vaiheessa, kun Manchesterissa maanantai-iltana sattuneesta iskusta saadaan lisätietoa. Ainakin 22 ihmistä on kuollut ja yli 50 loukkaantunut popmuusikko Ariana Granden konsertissa sattuneessa räjähdyksessä Manchester Arenassa.

Britannian viranomaiset suhtautuvat tekoon, kuin se olisi terrori-isku.

-Kun saamme tietää, mitä on tapahtunut, missä ja missä vaiheessa, arvioimme, onko meidän ohjeistuksemme ja turvallisuussuunnitelmamme ajan tasalla, Kilpeläinen sanoo.

Hän täydentää, että poliisi on jo nyt päivittänyt omaa varautumistaan erilaisiin yleisötilaisuuksiin. Esimerkiksi raskaan ajoneuvon mahdollisuutta päästä ajamaan yleisöön on pyritty estämään erityisesti Tukholman huhtikuisen iskun jälkeen sulkemalla ajoreittejä.

Paikallisten poliisilaitosten tehtävä on myöntää luvat yleisötilaisuuksia varten. Kilpeläisen mukaan Suomessa ollaan hyvin tietoisia siitä, millaiset uhat voivat massatapahtumia kohdata.

-Vaatimukset järjestäjien suuntaan ovat tiukat. Poliisin sisällä arvioimme sitä, mihin pitää varautua.

-Pommin räjäyttäminen tai ajoneuvolla väkijoukkoon iskeminen ovat sellaisia, mihin olemme varautuneet, Kilpeläinen lisää.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) myös kommentoi STT:lle maanantaina, ettei yleisötapahtumien turvallisuusmääräyksiä ole tarpeen lisätä Manchesterin iskun vuoksi.

Myös ylitarkastaja Jarkko Häyrinen sisäministeriön pelastusosastolta toteaa, että pelastussuunnitelmia koskevaa ohjeistusta ei toistaiseksi tarkenneta. Häyrisen mukaan suurien yleisötapahtumien pelastussuunnitelmien riskiarvioinneissa on pitänyt ottaa vastaavankaltaiset uhat huomioon jo nyt.

Huomioitu Mauno Koiviston hautajaisissa

Helatorstaina Helsinkiin odotetaan suuria yleisömääriä, kun tasavallan presidentti Mauno Koivisto haudataan. Helsingin poliisi arvioi, että Helsinkiin voi saapua kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamaan Koiviston siunaamistilaisuutta ja surusaattoa.

Koiviston hautajaisten tilannejohtaja, ylikomisario Heikki Porola kertoo, että Manchesterissa sattuneen iskun mahdollisuus on huomioitu myös Koiviston hautajaisten järjestelyissä.

-Perussuunnittelu lähti siitä, että turvajärjestelyt ovat sellaiset, että niitä ei tarvitse tämän takia muuttaa, Porola kertoo.

Porola kertoo, että turvallisuussuunnitelmat käytiin kuitenkin läpi isku-uutisten seurauksena.

-Sitä tietysti tehdään koko ajan, hän lisää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic