Uutiset

Poliisi: Seksin vaatiminen asumisen maksamista vastaan voi olla seksuaalista hyväksikäyttöä

Seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkit voivat täyttyä, vaikka asiasta olisi sovittu yhdessä. Sugardaddy-ilmiössä varakkaampi mies maksaa nuoremman miehet kuluja, mutta vaatii seksiä vastineeksi. Hyväksikäytön lisäksi uhri voi joutua kiristyksen kohteeksi.
Miesten kohtaamasta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan harvemmin, koska se on edelleen jossain määrin tabu, sanoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen. Kuva: Teija Soini
Miesten kohtaamasta seksuaalisesta väkivallasta puhutaan harvemmin, koska se on edelleen jossain määrin tabu, sanoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen. Kuva: Teija Soini

Asuinkustannusten maksaminen seksiä vastaan voi täyttää seksuaalisen hyväksikäytön kriteerit. Hyväksikäytön tunnusmerkit täyttyvät, kun esimerkiksi vuokranantaja vaatii tai pakottaa vuokralaisen seksiin.

Täysi-ikäisen henkilön kohdalla merkitystä on myös sillä, onko kysymyksessä riippuvuussuhde, jossa taloudellisesti heikommassa asemassa olevaa henkilöä käytetään hyväksi.

– Jos vuokranantaja käyttää asemaansa hyväksi ja pakottaa vuokralaisen sukupuoliyhteyteen, niin siinä täyttyvät seksuaalisen hyväksikäytön merkit, rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta sanoo.

Lännen Media kertoi torstaina, että erityisesti Oulun seudulla on noussut esiin ilmiö, jossa varakkaat aikuiset miehet maksavat opiskeluvaiheessa olevan miehen asuinkustannukset.

Kustannuksia vastaan vanhempi mies voi vaatia seksiä ja edellyttää, ettei nuorempi mies esimerkiksi seurustele muiden kanssa.

Kiiskisen mukaan ilmiössä sinällään ole rikosta, jos kyseessä ovat täysi-ikäiset ihmiset ja molemmat ovat tehneet tällaisen järjestelyn omasta tahdostaan. Yhdessä tehty sopimus ei kuitenkaan ole tarkoita sitä, etteikö asia voisi muuttua laittomaksi.

– Jos 18 vuotta täyttänyt nuori mies itse sopii, että vuokra voidaan hoitaa muualla tavalla, se ei ole rikos. Tästä huolimatta näissä tapauksissa voivat täyttyä seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkit, hän sanoo.

Voi altistaa kiristykselle

Asiasta kertoneen seksuaalineuvojan ja terapeutin Tommi P. Pesosen mukaan tällaiset asumisjärjestelyt tulevat harvoin esiin.

Poikien talossa Helsingissä työskentelevä Pesonen on kohdannut näitä tapauksia työnsä kautta, ja usein näistä kokemuksista puhutaan vasta vuosien jopa vuosikymmenten jälkeen.

Miehiin kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä ei puhuta siihen liittyvän häpeän ja pelon vuoksi. Uhri voi pelätä homoseksuaalisen suhteen julkitulemista ja mahdollista kiristystä.

– Vanhempi mies voi kiristää uhriaan suhteen ilmi tulemisella, jos suhde ei enää jatku. Jos uhri joutuu salaamaan omaa seksuaalisuuttaan, hyväksikäytöstä vaietaan, Pesonen sanoi.

Myös ylikomisario Kiiskinen nostaa esille kiristykseen liittyvän uhan. Kiristyksen uhka on suurin silloin, jos nuorempi mies tulee katumapäälle, eikä enää haluaisi jatkaa tilanteessa, vaikka järjestelyistä olisi sovittu yhdessä.

– Kyllähän näissä tilanteissa syntyy melkoinen kiristysruuvi, jota voidaan tarvittaessa kiristää. Tällöin ollaan myös rikoksen puolella, hän sanoo.

Uhri voi tajuta asemansa vasta vuosien kuluttua

Kiiskisen mukaan Oulun poliisilaitoksella ei ole ollut tutkinnassa yhtään tapausta, jossa kyse olisi siitä, että vanhempi mies olisi vaatinut nuoremmalta mieheltä tai pojalta seksiä asumiskustannuksia tai muita palveluita vastaan.

Kyse on piilorikollisuudesta sekä siitä, että näissä tilanteissa ollut nuori mies voi tajua vasta vuosikymmenten päästä joutuneensa uhrin asemaan.

– Tiedämme, että ilmiönä tämä on olemassa, mutta kyse on piilorikollisuudesta, joten ilmiö ei näy rikosilmoituksissa tai -tilastoissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic