Uutiset

Poliisi tutkii Aamulehden päätoimittajan valintaprosessia

Sisä-Suomen poliisilaitos on avannut esitutkinnan Alma Media -konsernissa tapahtuneessa päätoimittajan valintaan liittyvässä työsyrjintäepäilyssä.

Rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisista kertoo Lännen Medialle, että aloite tutkitaan tuli poliisilta.

Työsyrjintä ei ole asianomistajarikos eli poliisi voi aloittaa tutkinnan ilman, että siitä tehdään rikosilmoitusta.

-Vielä emme ole nimenneet epäiltyjä, mutta toimitusjohtajan rooli on tietenkin keskeinen tutkinnan kannalta, Kinnunen toteaa ja kertoo, että poliisi ei ole vielä kuullut Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta eikä muita johtoryhmän jäseniä.

-Emme ole vielä ehtineet niin pitkälle. Ensin pitää nimetä tapaukselle tutkijat, Kinnunen sanoo.

Työsyrjintäepäily tuli julkisuuteen Suomen Kuvalehden viime viikolla julkaistun artikkelin seurauksena.

Siinä Aamulehden päätoimittajaksi ehdolla ollut Päivi Anttikoski kertoo, että valintaprosessi katkesi hänen kohdallaan äitiyteen.

Nykyään Valtioneuvoston viestintäjohtajana työskentelevän Anttikosken mukaan Telanne kysyi hänen perhetilanteestaan, mikäli Anttikoski tulisi valituksi.

Anttikoski kertoi, että hänen lapsensa ja miehensä jäävät Helsinkiin eivätkä seuraa mukana Tampereelle. Sitten Telanne kysyi Anttikosken lapsen ikää.

– Telanne vastasi, että ei kuule kymmenvuotias lapsi pärjää ilman äitiä. Tuli sakot äitiydestä, Anttikoski sanoo SK:n haastattelussa.

Valintaprosessi tapahtui Tampereella vuoden 2017 lopulla.

Kai Telanteen mukaan kyseessä on väärinymmärrys eikä Anttikosken valitsematta jättäminen liittynyt tämän perhetilanteeseen.

– Yksi tärkeistä kriteereistä rekrytointiprosessissa oli mahdollisuus muuttaa lehden ilmestymisalueelle. Olen pahoillani siitä, että hakijalle syntyi väärä käsitys että vanhemmuus olisi ollut rekrytoinnissa hakijan ymmärtämällä tavalla relevantti kysymys, Telanne sanoi Alma Median viime perjantaina lähettämässä tiedotteessa.

Valintaprosessissa mukana ollut Alma Median henkilöstöjohtaja Virpi Juvonen toteaa tiedotteessa seuraavaa:

-Maakunnallisen sanomalehden päätoimittajan valinnassa korostuvat vahva ja näkemyksellinen journalistinen osaaminen, johtamistaidot, yhteiskuntasuhteet ja erinomaiset verkostoitumistaidot. Päätoimittajalta edellytetään myös vahvaa läsnäoloa lukijoiden ja paikallisen elinkeinoelämän keskuudessa. Nämä kriteerit koskevat päätoimittajavalinnassa niin miehiä kuin naisia. Hakijaa haastateltaessa oli prosessissa mukana vielä useita kandidaatteja eikä selkeää ykköskandidaattia vielä ollut olemassa. Lopullinen valinta perustui kokonaisarvioon ja mielestämme paras hakija tuli valituksi.

-Alma Media pitää hyvänä, että tutkinta aloitetaan. Näin taataan kaikkien osapuolien oikeusturva ja asiaan saadaan selvyys, todetaan Alma Median tiistaina lähetetyssä tiedotteessa.

Artikkelia muokattu 24.7 klo 17.50. Lisätty tiedotteen kommentti siitä, että Alma Media pitää hyvänä asiana tutkinnan aloittamista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic