Uutiset

Poliisi tutkii jättipetosta: Työntekijöiden epäillään ryövänneen 14 miljoonaa euroa suomalaisyrityksen rahoja — Tekaistut laskut ohjasivat omaisuuden ulkomaille

Keskusrikospoliisi tutkii Suomen mittakaavassa poikkeuksellista petosvyyhtiä, jossa työntekijät huijasivat suomalaiselta pörssiyritykseltä miljoona euroa vuodessa 15 vuoden ajan.
Keskusrikospoliisi kuvailee suomalaisyritys Carcoteciin liittyvää petoskokonaisuutta poikkeuksellisen suureksi Suomen mittakaavassa. Kuva: Hannu Kivimäki
Keskusrikospoliisi kuvailee suomalaisyritys Carcoteciin liittyvää petoskokonaisuutta poikkeuksellisen suureksi Suomen mittakaavassa. Kuva: Hannu Kivimäki

Työntekijöiden epäillään rosvonneen 14 miljoonaa euroa suomalaisyrityksen rahoja. Keskusrikospoliisi (Krp) tutkii juttua törkeänä petoksena.

Poliisi uskoo, että lastinkäsittelykoneita ja -laitteita valmistavan Cargotecin palveluksessa olevat henkilöt onnistuivat petoksessa tekaistujen laskujen avulla noin 15 vuoden aikana. Käytännössä tämä tarkoitti keskimäärin miljoonan euron huijaamalla saatua lisäansiota per vuosi.

Yhtiö maksoi vuosien 2002–2017 aikana ulkomaisille pankkitileille eri projekteihin liittyväksi merkittyjä tekaistuja laskuja.

– Teosta epäillään muutamaa henkilöä, he kaikki ovat miehiä. Epäillyt ovat sekä Suomen että ulkomaiden kansalaisia, kertoo jutun tutkinnanjohtaja, poliisitarkastaja Janne Järvinen.

– Rikos on jatkunut pitkään ja toteutettu erittäin suunnitelmallisella tavalla. Vahinko on Suomen mittakaavassa erittäin poikkeuksellinen.

Poliisi pyrkii parhaillaan jäljittämään ulkomaille siirrettyä ja mahdollisesti kätkettyä omaisuutta. Poliisi ei kommentoi, mihin maihin ja kenen taskuihin rahojen epäillään kadonneen.

 

Poliisi aloitti jutun tutkinnan vuoden 2018 lopussa, kun yritys teki rikosilmoituksen sisäisessä selvityksessä ilmenneiden epäselvyyksien perusteella.

Huhtikuun alussa poliisi otti epäiltyjä kiinni ja teki kotietsintöjä juttuun liittyen. Kotietsinnöissä poliisi takavarikoi muun muassa tietolaitteita ja tallennusalustoja.

– Yksi yrityksen työntekijöistä on vangittuna Suomessa. Hän toimi pitkään esimiestehtävissä petoksen kohteeksi joutuneessa yrityksessä, Järvinen kuvailee.

– Olemme tehneet oikeusapupyyntöjä ulkomaille myös siellä oleskelevien epäiltyjen tavoittamiseksi.

Poliisi ei kommentoi muiden epäiltyjen kansalaisuutta.

Jutun syytteennoston määräpäivä on 22. lokakuuta. Poliisi uskoo saavansa esitutkinnan valmiiksi siihen mennessä.

 

Cargotec vahvisti tiedotteellaan maanantaina aamupäivällä, että Krp:n esitutkinta liittyy siihen. Yrityksestä todetaan, ettei mikään toimija valitettavasti ole täysin suojassa talousrikollisuudelta.

Miten yrityksen näkökulmasta on mahdollista, että työntekijät voivat vetää omiin taskuihinsa käytännössä noin miljoona euroa vuodessa 15 vuoden ajan?

– Luottamus yrityksen sisällä on keskeistä ja on erittäin valitettavaa, että yksittäiset työntekijät päättävät yhdessä käyttää tätä luottamusta rikolliseen toimintaan. Tällaisessa tilanteessa yrityksen sisäiset toimintaohjeet, prosessit ja kontrollit eivät anna täydellistä suojaa, toteaa viestintäpäällikkö Pia Friberg epäiltyä petosvyyhtiä Lännen Medialle.

Cargotecista todetaan, että yrityksen sisäisten prosessien ja menettelytapojen jatkuva kehittäminen, riskienhallinnan sekä valvonnan ja tarkastusten merkitys on ensisijaisen tärkeää talousrikosten torjunnassa.

– Pelkkä valvonta ei kuitenkaan riitä, myös yrityskulttuuri on tärkeässä asemassa väärinkäytösten ennaltaehkäisyssä.

Cargotecista ei kommentoida sitä, paljastuivatko petosepäilyt rutiininomaisen sisäisen tarkastuksen yhteydessä vai johtivatko petoepäilyt sisäiseen tarkastukseen.

Yritys valmistaa lastinkäsittelykoneita ja -laitteita muun muassa laivoihin, satamiin, terminaaleihin ja lähikuljetuksiin.

Cargotec on pörssiyhtiö ja kuuluu Suomen suurimpiin yrityksiin. Yhtiön mukaan tutkinnassa olevilla väärinkäytöksillä ei ole vaikutusta sen taloudelliseen tulokseen.

Yhtiön liikevaihto vuonna 2018 oli noin 3,3 miljardia euroa. Yhtiö työllistää noin 12 000 henkilöä.

Uusimmat

Fingerpori

comic