Uutiset

Poliisi tutkii Strasbourgin ampumista terroritekona — Asemies tappoi ainakin kolme ja haavoitti kahtatoista joulutorin lähistöllä Ranskassa

Ainakin kolme on kuollut ja kaksitoista loukkaantunut ampumisessa Strasbourgissa Ranskassa. Tapausta tutkitaan mahdollisena terrorismina. Viranomaiset epäilivät jo aiemmin tekijää radikalisoituneeksi. Poliisi etsii asemiestä. Ampuminen sulki Euroopan parlamentin ja koko kaupungin keskusta-alueen illalla.
Suosituilla Strasbourgin joulumarkkinoilla oli varauduttu pahimpaan ja kaupungin keskusta-alueelle pääsi vain turvatarkastusten läpi. Ranskan poliisi tutkii ampumista terroritekona. Kuva: PATRICK SEEGER

Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja kaksitoista loukkaantunut ampumisessa Strasbourgissa Ranskassa tiistaina illalla. Loukkaantuneista kuuden tila on tiettävästi vakava.

Ampuminen tapahtui iltakahdeksan aikoihin paikallista aikaa suosituilla Strasbourgin joulumarkkinoilla, kun asemies pääsi avaamaan tulen tiukoista turvatoimista huolimatta. Joulumarkkinoilla oli varauduttu pahimpaan ja keskustaan pääsi vain turvatarkastusten läpi.

Silminnäkijätietojen mukaan ampuminen kesti noin kymmenen minuuttia.

Epäilty ampuja on edelleen karkuteillä ja Ranskassa on käynnissä laaja poliisioperaatio miehen kiinnisaamiseksi.

Ampuja on tiettävästi haavoittunut.

Ranskan poliisi tutkii ampumista epäiltynä terroritekona. Poliisi on tunnistanut 29-vuotiaan ampujan useista valvontakamerakuvista ja julkistanut tästä valokuvan. Viranomaiset olivat listanneet miehen jo aiemmin radikalisoituneiden eli ”fishé S”-listalle.

Britannian yleisradion BBC:n mukaan miestä on pidetty mahdollisena terroriuhkana. Mies on liitetty Ranskan turvallisuuspalvelun tutkimuksissa aiemmin toiseen murhayritykseen.

Ranskan pääministeri on ilmoittanut, että maan turvallisuusvalmiustasoa on nostettu tapahtuneen johdosta. Valvontaa vahvistetaan kaikissa yleisötapahtumissa. Lisäksi rajaviranomaiset tiukentavat tarkastuksia ja kaduilla partioivien sotilaiden määrää lisätään.

Ihmiset hakeutuivat suojaan

Myöhään tiistai-iltana Strasbourgin joulumarkkina-alue ammotti tyhjyyttään, vaikka vielä hetki sitten siellä oli ollut tuhansittain turisteja. Koko keskusta evakuoitiin ja Euroopan parlamentti sulki ovensa.

Lännen Median tietojen mukaan parlamenttiin jäi jumiin ampumisen johdosta lukuisia suomalaisia europarlamentaarikkoa.

Ihmiset hakeutuivat turvaan ravintoloiden, kauppojen ja elokuvateatterin suljettujen ovien taakse. Myös monet paikalliset yksityishenkilöt avasivat kotiovensa pelastaakseen ihmisiä kadulta turvaan.

Ranskan poliisi on kehottanut kaikkia, myös keskustan liepeillä asuvia pysymään sisätiloissa kunnes ampuja on saatu kiinni.

Kaupungissa on paraikaa myös joukko suomalaisia toimittajia aina pääkaupunkiseudulta Lappiin saakka. Heistä osa on vierailemassa Euroopan parlamentissa vuoden viimeisen täysistunnon ja osa Saharov -palkintoseminaarin tiimoilta. Lännen Median tämän hetkisten tietojen mukaan kaikki suomalaistoimittajat ovat turvassa.

EU-parlamentin Suomen-toimiston tiedottaja Maria Tuomela istui seurueineen ravintolassa lähellä tapahtumapaikkaa. Ravintolan ovet oli suljettu eikä asiakkaita päästetty sisään eikä ulos turvallisuussyistä.

– Tunnelma ravintolassa muuttui nopeasti, kun tieto ampumisesta tuli, Tuomela kuvaili yhdeltätoista illalla Suomen aikaa.

Hänen mukaansa asiakkaiden keskuudessa ei kuitenkaan ollut paniikkia.

Suomalainen Lännen Median avustaja Iida Ahonen asuu aivan Strasbourgin keskustassa. Hänen kotinsa sijaitsee arviolta 300–400 metrin päässä tapahtumapaikalta.

– Näen vain hiljaisen kadun. Koko keskusta on evakuoitu, sanoo Ahonen.

Silminnäkijä Peter Fritz kertoi BBC:lle kuulleensa ammuskelua ja löytäneensä ampujan uhrin makaamasta sillalta. Hän yritti elvyttää tätä, mutta mies menehtyi hänen käsiinsä.

Euroopan Parlamentti meni kiinni

Strasbourg on Alsatian maakunnassa, Saksan ja Ranskan rajalla sijaitseva kaupunki, joka nauttii joulusesongin aikaan miljoonien turistien suosiosta.

Vuonna 1570 perustetut maailmankuulut joulumarkkinat vetivät myös tänään keskustan täyteen väkeä. Vaikka vuoden 2015 Pariisin terrori-iskujen jälkeen joulumarkkinoilla on sovellettu erityisen tiukkaa kontrollia ja perusteellisia turvatarkastuksia, onnistui ampuja pääsemään sesonkitapahtumaan sisälle ja avaamaan tulen.

Myös Euroopan parlamentti pitää pääkallopaikkaansa Starsbourgissa. Parlamentin täysistunto alkoi maanantaina ja sen on määrä jatkua torstaihin saakka.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti