Uutiset

Poliisihallitus: Nykyinen ohjeistus ulkomaalaisvalvonnasta riittävä

 

Tuore kohu etnisestä profiloinnista ulkomaalaisvalvonnassa ei ole johtamassa ainakaan nopeisiin muutoksiin poliisin ohjeistuksessa. Poliisitarkastaja

Jukka Hertell

kertoo, että ohjeistus uusittiin vain vuosi sitten ulkomaalaislain uudistuksen yhteydessä.

– Ohje on meidän mielestämme varsin kattava, Hertell perustelee.

Keskustelu etnisestä profiloinnista ryöpsähti valloilleen viikonloppuna, kun artistinimeä Musta Barbaari käyttävä

James Nikander

kirjoitti äitinsä ja siskonsa joutuneen raudoitetuiksi siskon kieltäydyttyä näyttämästä passiaan siviiliasuisille poliiseille.

Poliisi selvensi kohun jälkeen tiedotteessaan, ettei valvonta saa perustua etniseen profilointiin. Poliisilla on kuitenkin ulkomaalaisvalvonnassa oikeus tarkistaa henkilöllisyys, jos on syytä epäillä henkilön olevan ulkomaalainen. Henkilöllisyys on kerrottava kysyttäessä. Tarkastuksen pontimena ei kuitenkaan saa olla etninen profilointi, minkä lisäksi poliisin on perusteltava toimintansa, jos sitä tilanteessa pyydetään. Ulkomaalaisvalvonnan tavoitteena on löytää laittomasti maassa olevat henkilöt ja varmistua muun muassa työlupasäännösten noudattamisesta.

Syyttäjä arvioi parhaillaan, onko poliisin toiminnassa Mustan Barbaarin äidin ja siskon tapauksessa syytä epäillä rikosta. Hertellin mukaan Poliisihallitus odottaa syyttäjän kantaa ja harkitsee sen jälkeen, onko ohjeistusta tarvetta päivittää. Mitään akuuttia ei sitä ennen ole Hertellin mukaan tapahtumassa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun ulkomaalaisvalvonta herättää närkästystä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto kertoi huhtikuussa aikovansa vaatia Helsingin poliisilta selvitystä ulkomaalaisvalvonnasta. Taustalla olivat toimiston saamat ilmoitukset tarkastuksista, joista osan koettiin perustuneen etniseen profilointiin.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic