Uutiset Helsinki

Poliisihallitus: poliisien koronatestausta tehostettava – arvion mukaan jopa 30–40 prosenttia poliiseista saa tartunnan

Poliisihallitus on pyytänyt ministeriöltä ja THL:ltä, että koronan testauskapasiteettia ryhdytään kohdentamaan poliiseihin. Poliisijärjestöjen liitto muistuttaa, että testauskynnyksen madaltaminen suojaisi sekä poliiseja että siviilejä.
Poliisi on jatkuvasti kontaktissa suureen määrään ihmisiä, esimerkiksi Uudenmaan pari viikkoa kestäneen eristyksen aikana poliisi tarkasti reilusti yli puoli miljoonaa ajoneuvoa maakunnan rajoilla. Kuva: -
Poliisi on jatkuvasti kontaktissa suureen määrään ihmisiä, esimerkiksi Uudenmaan pari viikkoa kestäneen eristyksen aikana poliisi tarkasti reilusti yli puoli miljoonaa ajoneuvoa maakunnan rajoilla. Kuva: -

Poliisihallitus (Poha) tahtoo, että poliisin henkilöstö pääsee aiempaa helpommin ja nopeammin koronatesteihin. Perusteina tälle ovat poliisin suorituskyvyn ja resurssien turvaaminen poikkeusoloissa.

– Poliisilla on poikkeusoloissa erityinen yhteiskunnallinen vastuu suojata väestöä ja hoitaa tehtäviä. Poliisi ei voi jäädä kotiin suojautumaan koronalta, perustelee poliisin henkilöstön kehittämispäällikkö Satu Koivu Pohasta.

– Normaalien tehtävien lisäksi poikkeusoloissa poliisilla on erityistehtäviä, mikä jo sinällään syö resursseja.

Poha on lähestynyt testauskynnyksen madaltamista koskevalla pyynnöllä sosiaali- ja terveysministeriötä (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta (THL) kaksi viikkoa sitten. Virallista vastausta Poha ei ole vielä pyyntöönsä saanut.

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru (Sd.) kertoi 9. huhtikuuta kolumnissaan, että testauskapasiteettia tullaan lisäämään merkittävästi. Samalla sitä kohdennetaan yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta olennaisiin henkilöstöryhmiin.

– Oletan tämän perusteella, että myös poliisien testauskynnystä tullaan madaltamaan ja testejä lisäämään, Koivu sanoo.

Tartuntoja muutamilla poliiseilla

Poliisihallitus arvioi, että kevään aikana koronaan tulee sairastumaan jopa 30–40 prosenttia poliisin henkilöstöstä.

– Määrä on suuri ja vaikuttaisi huomattavasti poliisin toimintakykyyn, Koivu toteaa.

Poliisijärjestöjen liiton (SPJL) puheenjohtaja Jonne Rinne muistuttaa, että yhden poliisin tartunta sairastuttaa tai pakottaa karanteeniin helposti koko työvuoron, jolloin pelistä on poissa toistakymmentä poliisihenkilöä.

– Työvuoroissa käskynjako tapahtuu yhteisissä tiloissa, samoin esimerkiksi ruokailu, Rinne kuvailee.

Suomessa on noin 7 300 poliisia. Tähän mennessä koronatartuntoja on todennettu muutamilla poliiseilla.

Rinne sanoo, että vaikka poliisi on koulutettu toimimaan vaara- ja riskitilanteissa, koronavirus muodostaa uudenlaisen vaaran, jonka seurauksia saattavat joutua kantamaan myös kotiväki tai muut sivulliset.

– Virkamies ei voi kieltäytyä hoitamasta työtehtäviään. Toisaalta kansalaisilla ei ole mahdollisuutta kieltäytyä asioimasta poliisin kanssa. Poliisien testauskynnyksen madaltaminen suojaisi sekä poliiseja että siviilejä.

Poliiseilla suojautumisvälineitä

Poliisihallitus kertoo keskustelleensa sisäministeriön kanssa pitkin kevättä tavoista, joilla poliisihenkilöitä voidaan suojata työssään koronatartunnalta.

Tämä kuuluu työnantajan lainmukaiseen huolehtimisvelvollisuuteen.

– Poliisilla tulee olla käytössä maskeja sekä desifiointi- ja puhdistusainetta jokaisessa autossa, Rinne painottaa.

Koska uuden koronaviruksen leviämistapoja ei vielä täysin tunneta, suositukset siltä suojautumiseen vaihtelevat.

Esimerkiksi Uudenmaan eristyksen aikana tiesuluilla ulkoilman välityksellä tapahtuvan tartunnan riski katsottiin niin pieneksi, etteivät poliisit käyttäneet rajatarkastuksissa maskeja.

Uusimmat

Fingerpori

comic