Uutiset

Poliisijohtajat vaativat oikeutta hylkäämään virkarikossyytteet lakiin perustumattomina heti alkuunsa — Syyttäjä: "Mikään ei enää yllätä"

Poliisijohdon virkarikossyytteiden käsittely oikeudessa sai keskiviikkona yllätyskäänteen.
Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion puolustus vaati keskiviikkona oikeutta hylkäämään välituomiolla syytteet lakiin perustumattomina. Muut poliisijohtajat yhtyivät vaatimukseen.

Poliisijohtajat vaativat Helsingin käräjäoikeudelta välituomiota, jolla se hylkää virkarikossyytteet ilmeisen perusteettomina. Syytetyt väittävät tietolähdetoiminnan sääntöjen olleen niin epäselviä, ettei virkarikossyytteillä ole minkäänlaista oikeudellista pohjaa.

– Rikosoikeudessa on periaate, että rankaisemisen tulee perustua selviin määräyksiin. Tässä tapauksessa säädöspohja oli erittäin epäselvä ja täynnä valtavia keskinäisiä ristiriitoja, Jari Aarnion puolustusasianajaja Mikko Ruuttunen kommentoi asiaa medialle oikeussalin ulkopuolella keskiviikkona.

Käräjäoikeus piti pyyntöä väliratkaisusta outona, mutta ilmoitti oikeuden käsittelevän kaikki sille esitetyt vaatimukset. Oikeuden puheenjohtaja kuitenkin lisäsi, etteivät pyydetyn kaltaiset väliratkaisut oikeastaan kuulu tuomioistuimen rooliin.

Myös syyttäjä Harri Tiesmaa piti pyyntöä epätavallisena. Hän luonnehti vaatimuksen laintulkintaa värikkääksi.

– Vaatimuksen perusteluissa tehtiin kyllä aika kovaa väkivaltaa laille ja säädöksille. Olisi hyvin poikkeuksellista, jos käräjäoikeus ottaisi asian ratkaistavakseen, Tiesmaa kommentoi asiaa medialle.

– Mikään ei näissä isoissa jutuissa enää syyttäjää yllätä, kaikki keinot ovat käytössä. Mikäli käräjäoikeus hylkäisi syytteet, sittenpähän päästäisiin hovioikeuteen nopeammin.

Yllätyskäänne oikeudenkäynnissä syntyi Jari Aarnion puolustuksen esityksestä, jonka jälkeen muu poliisijohto yhtyi siihen. Ex-poliisiylijohtaja Mikko Paateron puolustusasianajaja Jarkko Jaatela näki puolen vuoden oikeudenkäynnin tarpeettomana.

– Myös meidän mielestä syytteen oikeudellinen pohja tulisi ratkaista ensin. Jos asia pitää selvittää kymmeniä todistajia kuulemalla, jo se osoittaa, että asia on tulkinnanvarainen, Jaatela totesi oikeudelle.

Syyttäjä on nimennyt juttuun 43 todistajaa ja puolustus noin 30 todistajaa. Syyttäjä kuitenkin huomautti, ettei todistajien rooli liity säädösten tulkintaan vaan siihen, tiesivätkö syytteessä olevat poliisimiehet Helsingin poliisin tietolähdetoiminnan ongelmista vai eivät.

– Syyttäjän toimintaan vaatimus ei vaikuta, olemme tutkineet asiaa vuoden ja näkemyksemme asiasta on selkeä ja kirkas, Tiesmaa sanoi medialle.

Yhdestä asiasta syyttäjä ja syytteessä oleva poliisijohto ovat samaa mieltä.

– Jos oikeus ottaa asian ratkaistavakseen, myös syyttäjän näkemys on, että oikeudellinen kysymys tulisi ratkaista kaikkien syytettyjen osalta samalla kertaa, Tiesmaa totesi.

Juttu päivittyy.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti