Uutiset

Poliisille lisää voimaa, viina kallistuu ja koulutukseen satsauksia

Turvallisuus on yksi niistä aloista, johon hallitus tekee ensi vuonna tuntuvia satsauksia. Aiemmin keväällä päätettii edellisen kerran nostaa poliisin, suojelupoliisin ja rajavartiolaitoksen määrärahoja, mutta Turun joukkopuukotuksen jälkeen turvallisuuteen satsataan vielä 17 miljoonaa euroa.

-Poliisi saa 12 miljoonaa euroa ja oikeusministeriö viisi miljoonaa euroa turvapaikkaprosessien tehostamiseen. Lisäksi terrorismilainsäädäntö käydään läpi. Kansalaisuus otetaan kaksoiskansalaisilta pois, jos he syyllistyvät terrorismiin. Laittoman maahanmuuttajan piilottelu kriminalisoidaan ja turvallisuutta uhkaavat kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet otetaan säilöön. Kileteisen päätöksen saaneille tehdään uhka-arvio, ministeri Sampo Terho (sin.) luetteli valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa.

Poliisi saa lisää vaativien tilanteiden kalustoa ja varusteita. Lisäksi operatiivisen suorituskyvyn ja kyberrikostorjunnan toimintakyvyn parantamiseen osoitetaan budjettiriihessä lisämäärärahaa kuin myös suojelupoliisin operatiivisen suorituskyvyn tehostamiseen.

Myös vankilaradikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn kohdistetaan noin 0,4 miljoonaa euroa.

Muita pääkohtia budjettiesityksessä on muun muassa alkoholiverotuksen kiristäminen sadalla miljoonalla eurolla, yritystukien uudistus parlamentaarisen työryhmän avulla, perhevapaauudistuksen valmistelun käynnistys, Etelä-Suomen metsiä suojeleva Metso-ohjelma saa 10 miljoonaa euroa ja koulutukseen palautetaan sieltä aiemmin leikattuja rahoja.

-Kukaan ei ole pahuuttaan leikkauksia koulutuksesta tehnyt. Niitä tarvittiin julkisen talouden tasapainottamiseen. Esimerkiksi peruskoulujen tasa-arvoraha tuplataan, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi.

Tasa-arvorahoja voivat saada sellaiset koulut, jotka sijaitsevat esimerkiksi korkean työttömyyden alueilla tai koulussa on paljon maahanmuuttajataustaisia oppilaita, jotka tarvitsevat tukea kielen opiskelussa.

Perhevapaauudistusta hallitus aikoo valmistella yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Uudistuksessa etsitään keinoja edistää ja joustavoittaa paluuta perhevapailta työelämään sekä viedään käytäntöön perheystävällisten työpaikkojen toimintamalleja hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti. Varhaiskasvatukseen osallistumista lisätään, mutta myös mahdollisuus hoitaa lasta kolmeen ikävuoteen saakka kotona säilytetään.

Opetusminsiteri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan joissakin kunnissa saatetaan tehdä kokeiluja ilmaisesta varhaiskasvatuksesta.

Hallituksen esityksen mukaan kenenkään verotus ei kiristy. Solidaarisuusveron alaraja säilyy nykyisellään.

Hallitus pyrkii edelleen 72 prosentin työllisyysasteeseen, mutta toistaiseksi tätä tavoitetta ei ole saavutettu ja töitä on pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan tehtävä vielä paljon sen eteen. Työllisyystoimenpiteisiin kuuluvat muun muassa tuhat uutta opiskelupaikkaa toisen asteen koulutukseen ja palkkatukea lisätään.

Asiasanat

Fingerpori

comic