Uutiset

Poliisille puolen vuoden aikana yli tuhat vihjettä väkivaltaisesta ääriajattelusta — Joka kolmas vinkki johti toimenpiteisiin

Turun joukkopuukotus lisäsi terrorismista ja ääriajatteluun perustuvasta väkivallasta poliisille annettujen vihjeiden määrää yli puolella edellisestä vuodesta.

Kesä-joulukuun aikana poliisi sai nettijärjestelmän kautta yhteensä 1 061 vihjettä väkivaltaiseen radikalismiin liittyen. Peräti joka kolmas vinkki johti poliisin toimenpiteisiin asiassa.

-Samasta henkilöstä saattaa tulla useita vihjeitä. Toimenpide tarkoittaa laajaa kirjoa erilaisia asioita. Se saattaa tarkoittaa asian tarkistamista ja myös esitutkinnan aloittamista, kuvailee poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta Lännen Medialle.

Suoraan terrorismiin ja ääriajatteluun liittyvien vinkkien lisäksi poliisin nettivihjejärjestelmään kirjautui viime vuoden loppupuoliskolla myös lähes 4 000 muihin turvallisuusuhkiin liittyviä ilmoituksia. Näistä harvempi kuin joka kymmenes johti poliisin reagointiin.

Vuonna 2016 poliisi sai koko vuoden aikana 1 400 ilmoitusta liittyen terrorismiin ja väkivaltaiseen ääriajatteluun.

-Nyt käytössä on enää puolen vuoden tilastot, sillä uuden sääntelyn mukaan yli kuusi kuukautta vanhat tiedot on poistettava rekisteristä, jos ne eivät aiheuta toimenpiteitä, Kilpeläinen kertoo.

Poliisihallitus pitää hyvänä asiana, että kansalaisten ilmoitusherkkyys on matala. Poliisille annettuja nettivihjeitä laskettaessa ongelmana kuitenkin on, että ilmoittaja valitsee itse, mitä havaintoluokkaa hänen ilmoituksensa koskee.

-Tästä syystä esimerkiksi terrorismista tulevat nettivihjeet eivät kuvaa todellisuutta. Ilmoittaja voi täpätä ilmoituksen tähän havaintoluokkaan kuuluvaksi, vaikka sillä ei olisi mitään tekemistä terrorismin kanssa, Kilpeläinen selvittää.

Kilpeläisen mukaan väkivaltaisen radikalisoitumisen tunnistaminen potee nykyisellään samankaltaisia vaikeuksia kuin viharikosten tunnistaminen.

Poliisilla ei ole tällä hetkellä järjestelmää, johon eri kanavista tulleet vinkit keskitettäisiin. Tästä syystä havaintoja ei myöskään ole mahdollisuutta tilastoida täysin luotettavasti.

-Vihjeitä tulee joka paikkaan eli nettivihjeinä, paikallispoliisilaitosten omia kanavian pitkin ja suoraan poliisihenkilöiden sähköposteihin ja puhelimiin, Kilpeläinen kuvailee.

-Meillä ei ole siis keskitettyä järjestelmää, josta saisimme luotettavia lukumääriä vihjeiden kokonaismäärästä.

Viime vuonna poliisi sai yhteensä lähes 30 000 vinkkiä erilaisista rikoksista. Poliisin reagointiherkkyys kaikkiin nettivihjeisiin on kasvanut hieman. Kun aiemmin noin joka kymmenes nettivinkki johti toimenpiteisiin, viime vuonna poliisi reagoi 14 prosenttiin kaikista nettivinkeistä.

Poliisihallitus etsii parhaillaan ratkaisuja terrorismiin ja väkivaltaiseen radikalismiin liittyvien yleisövihjeiden parempaan käsittelyyn.

-Tähän liittyen meillä on kehittämistoimenpiteet käynnissä. Ennen niiden julkistamista meidän on kuitenkin raportoitava toimenpiteistä sisäministeriölle, Kilpeläinen toteaa.

Kilpeläinen näkee tärkeänä, että poliisi jatkaa ennaltaehkäisevää työtä ilmoittamiskynnyksen madaltamiseksi edelleen myös turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien keskuudessa.

-Arabiankielen lisääminen nettivihjejärjestelmään voisi olla toimiva idea, hän sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic