Uutiset

Poliisille uusi keino turvata yleisötilaisuuksia: koirat saavat nuuhkia menijät ja lähtijät

Joulukuun alusta alkaen poliisit voivat käyttää yleisötilaisuuksien rauhan turvaamiseen poliisikoiria.

Poliisikoiralla on lakisääteinen lupa tutkia nuuhkimalla esimerkiksi rock-konsertteihin, festivaaleille tai muihin suojattuihin tilaisuuksiin menijät, paikalta lähtevät ja sen läheisyydessä oleilevat. Uudistuksen mahdollistaa lisäys poliisilakiin.

Poliisiammattikorkeakouluun kuuluvan, Hämeenlinnassa toimivan Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pekka Kokkonen pitää nuuhkimislupaa järkevänä ja turvallisuutta lisäävänä.

-Ohitse kulkevan ihmisvirran haisteleminen ei juurikaan hidasta turvatarkastusta verrattuna siihen, että pyydetään avaamaan kassit. Pyyntö tyhjentää taskut ja antaa laukku tutkittavaksi voi tuntua ihmisestä inhottavalta. Koiran nuuhkaisu on aika pieni oikeudenloukkaus, Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan ihmiset suhtautuvat eläimiin yleensä myönteisesti. Partiokoirilla on tavallisesti rauhoittava vaikutus.

Uudistuksesta nettiin tviitattuaan Kokkonen sai tosin havaita, että lakimuutos herätti myös hermostuneisuutta.

-Tarkoitus on turvata tilaisuudet eikä poimia sieltä yksittäisiä pilvenpolttajia. Koiran avulla löydetään myös turvallisuutta vaarantavat räjähteet ja aseet. Turvallisuuteen voi vaikuttaa näinkin pehmeällä tavalla ilman, että Suomesta tehdään valtavalla kontrollilla ja pahimmillaan myös ahdistusta herättävillä turvajärjestelyillä suljettua yhteiskuntaa, Kokkonen huomauttaa.

Kaikki Suomen poliisikoirat saavat koulutuksensa Poliisikoiralaitoksella poliisikoiraohjaajiksi opiskelevien poliisien valmennuksessa. Kaikkiaan Suomessa on 261 poliisikoiraa ja hieman päälle kaksisataa koirapoliisia.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic