Uutiset

Poliisitarkastaja haluaa turvallisuuskoulutusta opettajiksi valmistuville – opettajien edustaja: "Täällä pitää osata toimia"

Opettajien peruskoulutuksessa pitäisi olla entistä enemmän turvallisuuskoulutusta, toivotaan Poliisihallituksessa.

Poliisitarkastaja Marko Savolainen kertoo Lännen Medialle, että poliisin pitkän aikavälin toiveena olisi kasvattaa opettajien turvallisuustaitoja jo siinä vaiheessa, kun ammattiin opiskellaan. Poliisihallituksen asiantuntijat ovat Savolaisen mukaan esittäneet tätä myös opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Tällöin kaikilla Suomen opettajilla olisi lähivuosina hänen mukaansa entistä paremmat valmiudet havaita ja varautua koulujen turvallisuusuhkiin.

-Ei ole tarkoitus, että opettajista tehdään turvallisuusalan ammattilaisia, mutta opettajien peruskoulutuksessa pitäisi olla turvallisuusasioiden perusasiat, Savolainen sanoo.

Koulutus voisi hänen mukaansa pitää sisällään esimerkiksi sen, miten suojautua ulkopuolisen liikkuessa koulussa tai jos kuulee koulurakennuksessa laukauksia. Hänestä olisi hyvä käydä läpi myös se, millaiset ilmiöt havaittuaan opettajien kannattaisi olla yhteydessä poliisiin.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n valtuuston puheenjohtaja, lehtori Heli Haaro pitää turvallisuuskoulutuksen lisäämistä opettajankoulutukseen tervetulleena. Etukäteen annettu koulutus vähentäisi hänestä yllätyksiä, joita ammattiuransa alussa olevat opettajat voivat kouluissa kokea. Tämä puolestaan auttaisi opettajia pysymään ammatissa.

-Fyysinen koskemattomuus ei ole välttämättä itsestään selvä asia. Täällä pitää osata toimia, sanoo Haaro.

Koulujen turvallisuuteen kiinnitetty huomiota

Koulujen turvallisuuteen on viime aikoina alettu kiinnittää huomiota opetusalalla laajemmin. Poliisihallituksen Savolainen kertoo, että poliisi on tiivistänyt yhteistyötään koulujen kanssa noin vuosikymmen sitten sattuneista Jokelan ja Kauhajoen kouluammuskeluista asti.

-Pääsääntöisesti kouluissa on turvallista olla, hän sanoo.

Yksi koulujen turvallisuutta häiritsevä tekijä ovat kuitenkin koulu-uhkailut. Poliisihallitus on arvioinut 2010-luvulla, että koulu-uhkailuja tapahtuu vuosittain alle sata, joista vakavia on alle kymmenen.

Tällä viikolla Lounais-Suomen poliisi ilmoitti tutkivansa sosiaalisessa mediassa julkaistua viestiä, joka tulkittiin uhkauksena Turun Lyseota kohtaan.

Savolaisen mukaan koulu-uhkausten määrä on viime vuodet pysynyt samansuuruisena.

-Haaste liittyy siihen, että yhä enemmän meillä on ihmisiä, jotka aiheuttavat huolta ja joilla on vakavia ongelmia oman elämänsä hallinnassa, Savolainen toteaa.

OKM käynnistänyt turvallisuutta parantavan ohjelman

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on puolestaan käynnistämässä keväällä ohjelman, jossa keskitytään parantamaan koulujen turvallisuusilmapiiriä. Ohjelma käsittää kovan turvallisuuden lisäksi myös sen, ettei koulussa kiusata, syrjitä tai häiritä muita.

Ministeriö on varannut hankkeeseen yhteensä viisi miljoonaa euroa, ja sen yhteydessä on tarkoitus järjestää opettajille myös täydennyskoulutusta.

OKM on myös tehnyt yhteistyötä Poliisihallituksen kanssa turvallisuustilanteiden parantamiseen. Poliisitarkastaja Savolainen kertoo, että poliisi päivittää kevään aikana opettajille laaditut turvallisuusohjeensa.

Vastaavasti OAJ on keväällä julkaisemassa oman barometrinsä, jossa on tutkittu opettajien kokemuksia työympäristönsä turvallisuudesta.

Vajaat sata vuosittain

Poliisitarkastaja Marko Savolaisen mukaan koulut kokevat vuosittain noin 60–80 erilaista uhkausta.
Näistä vakavia on vuosittain 4–6. Määrät ovat pysyneet viime vuosina samansuuruisena.
Viimeisin poliisin ilmoittama tapaus on Turun Lyseossa tehty sosiaalisen median uhkaus, jota poliisi tutkii laittomana uhkauksena.
Kouluhyökkäystä epäiltiin myös muun muassa Riihimäellä syksyllä 2016. Syyttäjä päätti jättää syytteet nostamatta.
Suomessa on tapahtunut kaksi vakavaa kouluampumista. Jokelassa yhdeksän kuoli ja 12 haavoittui ammuskelussa marraskuussa 2007. Kauhajoella syyskuussa 2008 sattuneessa ammuskelussa kuoli 11 ja haavoittui kolme.
Helsingin yliopistoon on myös suunniteltu iskua, joka ei kuitenkaan toteutunut.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic