Uutiset

Poliittisella mielenilmauksella ei juuri ole vaikutusta arjen sujumiseen

Yhden päivän poliittinen mielenilmaus ei juuri vaikuta tavalliseen ihmiseen. Arki pyörii edelleen, vaikka monessa työpaikassa otetaankin osaa mielenilmaukseen.

Bussit tosin kulkevat perjantaina vaihtelevasti, Matkahuollot pidetään auki esimiesvoimin eikä kauppoihin juuri toimiteta tavaraa.

Perjantai on kaupoissa vilkas päivä. Riittääkö viikonloppuostoksilla käyville tavaraa?

-Kaupoissa riittää tavaraa, SOK:n marketkaupassa saatavuuden ohjauksesta vastaava johtaja Sanna Timola vakuuttaa.

Hän kuitenkin lisää, että yksittäisiä puutteita saattaa tulla esimerkiksi leipätuotteiden toimituksessa. Yhden päivän tauko tavarantoimituksissa ei vaikuta lauantainkaan ostospäivään, sillä kauppoihin toimitetaan tavaraa kuutena päivänä viikossa.

Timolan mukaan S-ryhmän kaupoissa lakkopäivään on varauduttu hyvissä ajoin.

-Kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan. Joidenkin tuotteiden kohdalla saattaa tulla viivästyksiä, mutta sen kummempia vaikutuksia lakolla ei ole.

Rovaniemeltä lähtee ainakin yksi bussi

SAK:n alue- ja järjestöasiantuntija Outi Rannikko Turusta laskee, että Lounais-Suomen alueelta Helsinkiin on lähdössä näillä näkymin 600–700 ihmistä.

-Pelkästään Turusta on lähdössä ainakin kuusi bussillista väkeä.

Oulun alue- ja järjestöasiantuntija Vesa Saarinen kertoo, että keskiviikon puolenpäivän tietojen mukaan Oulusta on lähdössä vähintään kaksi bussia Helsingin mielenosoitukseen.

Rovaniemeltä lähtee yksi ja Kajaanista yksi bussi.

-Yli 200 ihmistä on lähdössä mielenosoitukseen, Saarinen laskee.

PAM:n Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders ei usko, että pienetkään kaupat tai ravintolat menevät kiinni perjantaina.

-150 pamilaista lähtee Tampereelta Helsingin mielenilmaukseen, Penders laskee.

Pamilaisten joukossa on työntekijöitä kaupan-, kiinteistö-, matkailu- ja ravitsemusalalta.

Työnantajat suhtautuvat positiivisesti

Aluepäällikkö Penders arvelee, että bussien kululla on suurempi vaikutus ihmisten arkeen kuin mielenilmaukseen osallistuvien töistä poissaololla.

Hän toteaa, että mielenilmaukseen uskalletaan lähteä, koska työnantajien suhtautuminen on ollut kannustavaa.

Asia, joka pamilaisia ennemminkin estää lähtemästä on lähdön aiheuttamat kulut. Penders muistuttaa, että ala on naisvaltainen ja palkat sen mukaiset.

Mielenilmaus perustuu vapaaehtoisuuteen.

-Vaikka ihmiset uskaltaisivatkin lähteä mukaan ilmaisemaan mieltään, niin yhdenkin päivän poissaolo näkyy heti palkkapussissa.

Työmatkalaisten vuorot pyritään hoitamaan

Pakettipalvelut toimivat perjantaina. Matkahuollon henkilöliikenteen liiketoimintapäällikkö Jyri Niemimuukko toteaa, että päivän aikana voi kuitenkin tulla pieniä myöhästymisiä.

-Kaikki toimipaikkamme pidetään auki esimiesvoimin. Henkilökuntaa on silloin paikalla vähemmän, mutta toimipaikkoja ei laiteta kiinni.

Niemimuukon mukaan puolet bussiliikenteestäkin näyttäisi toimivan. Erityisesti työmatkaliikenne pyritään hoitamaan.

-Esimerkiksi Helsingin ja Tampereen välillä aamun ja iltapäivän vuorot kulkevat, mutta päivällä kulkee vähemmän vuoroja.

Matkahuollon nettisivuilla on tiedote perjantaina kulkevista vuoroista. Tiedotteessa on myös linkki liikenneyrittäjien sivuille, joilla kerrotaan bussivuoroista tarkemmin.

-Yhden päivän lakko ei ole katastrofi. Se vaikuttaa kuitenkin yksittäisen ihmisen matkustamiseen, Niemimuukko summaa.

Kustannusten määrä aiheuttaa eripuraa

SAK:n järjestöpäällikön Eija Harjulan mukaan mielenilmauspäivä näkyy selkeimmin linja-autoliikenteessä.

-Mielenilmaus ei koske tilausajoliikennettä eikä varusmies- ja koululaiskuljetuksia. Junatkin kulkevat, Harjula lisää.

Hänen mielestään yhden vuorokauden mittaisen mielenilmauspäivän negatiivisia vaikutuksia on liioiteltu. Hän toteaa, että yhden päivän tavarantoimitusongelmat tuskin aiheuttavat isoa tuhoa.

-Päivän aiheuttamia kustannuksiakin liioitellaan. EK puhuu satojen miljoonien tappioista, vaikka todellisuudessa kyse on pienistä summista.

Harjulan mukaan sama tapahtui myös vuoden 2015 #stop -mielenilmauksen aikaan.

-Väitettiin, että päivästä aiheutui satojen miljoonien vahingot, mutta esimerkiksi Suomen Pankin Juha Itkosen mukaan vaikutuksia ei erota edes kuukausitason vertailussa. Tämä on propaganda-sotaa.

Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) kerrotaan, että perjantain mielenilmauksen aiheuttamista kustannuksista ollaan tekemässä laskelmia.

-Kerromme tarkemmat luvut torstaina, viestintäjohtaja Jenni Järvelä lupaa.

 

Poliittisen mielenilmauksen aikataulu
Kuorma-autoala ja säiliöautoala: torstain puolella lähteneet vuorot ajetaan loppuun ja seuraavan kerran lähdöt perjantaina kello 18.00 jälkeen.Linja-autoala, huoltokorjaamot ja matkahuolto: työvuoroja ei tehdä perjantaina 03–18 välisenä aikana.Terminaalit: perjantaina kello 06–18 välisiä työvuoroja ei tehdä.Kaupan ja elintarvikealan automiehet: perjantain kello 06–18 välisiä työvuoroja ei tehdä.Matkatoimistot: perjantaina kello 06– 8 välisiä työvuoroja ei tehdä.Ympäristöhuolto: perjantaina ei tehdä aamuvuorosta kello 18 saakka olevia työvuoroja.Satamat, huolinta- ja öljytuote: kello 06 ja lauantain kello 06 välisiä työvuoroja ei tehdä.Matkustaja-alukset: Tallink Silja Line/Vuosaari perjantain 06 ja lauantain 06 välisenä aikana ei tehdä työvuoroja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic