Uutiset

Poliittisen sekasorron Sri Lankassa ei enää tiedetä, kuka on johdossa

Parlamentti äänesti epäluottamuksesta presidentin nimittämälle pääministerille, entinen pääministeri kieltäytyy lähtemästä.
Yhdistyneen kansallispuolueen kannattajat juhlivat tiistaina Colombossa Sri Lankan korkeimman oikeuden päätöstä jäädyttää presidentin päätös parlamentin hajottamisesta.

Intian eteläpuolella sijaitsevaa Sri Lankaa koettelee parhaillaan perustuslaillinen kriisi, mikä on pannut ihmettelemään, onko maalla ollenkaan pääministeriä. Itse asiassa maassa näyttäisi olevan kaksi keskenään kilpailevaa pääministeriä.

Viimeisin käänne tapahtui keskiviikkona, kun maan parlamentti äänesti epäluottamuksesta pääministeriksi tarkoitetulle Mahinda Rajapaksalle, maan entiselle presidentille. 225-paikkaisessa parlamentissa 122 jäsentä äänesti epäluottamuksen puolesta.

Nykyinen presidentti Maithripala Sirisena nimitti viime kuussa yllättäen Rajapaksan pääministeriksi annettuaan potkut siihen asti pääministerinä toimineelle Ranil Wickremesinghelle.

Kiina-mielisen Rajapaksan liittolaiset ilmoittivat keskiviikkona, että he eivät tunnusta parlamentin äänestystulosta, kertoi Guardian-lehti.

Parlamentissa oli kaoottisia näkyjä äänestyksen aikana kun Rajapaksa ryntäsi salista ulos ja jotkut hänen puolueensa kansanedustajat yrittivät estää äänestyksen toteutumisen.

Rajapaksan poika Namal, joka on kansanedustaja, sanoi että äänestys oli laiton, koska sitä ei ollut asetettu parlamentin kalenteriin.

Virkamiehet ymmällään

Hallituksen virkailijat kertoivat uutistoimisto Reutersille, että he eivät nyt tienneet, kuka oli hallituksen johdossa.

– Tarvitsemme hallituksen hyväksynnän monille arvokkaille projekteille, eräs heistä kertoi Reutersille.

– Emme tiedä, onko hallitus olemassa vai ei.

Sirisena hajotti viime viikolla parlamentin ja määräsi uudet vaalit poliittisen umpikujan ratkaisemiseksi. Korkein oikeus kuitenkin määräsi tiistaina päätöksen jäihin kunnes käsitellään vetoomukset, joiden mukaan presidentin päätös oli perustuslain vastainen.

Sillä aikaa Wickremesinghe on kieltäytynyt lähtemästä pääministerin asunnosta. Oli kuitenkin epäselvää, onko hän jatkanut pääministerin roolissa, mikä lisäsi ennestään epäselvyyttä siitä, kuka johtaa hallintoa.

– Haluan kertoa kaikille hallinnon virkailijoille ja poliisille, että te ette voi ottaa vastaan laittomia määräyksiä väitetyltä hallitukselta, joka ei ole onnistunut todistamaan olevansa kansan luottamuksen arvoinen, hän kertoi Twitterissä.

21 miljoonan asukkaan saarivaltion epävakaus on omiaan horjuttamaan turismista riippuvaisen maan taloutta. Talouskasvu on hitainta yli vuosikymmeneen.

Kiina investoi Sri Lankaan miljardeilla euroilla Rajapaksan ollessa presidentti. Tämä on saanut pohjoisen naapurin Intian pelkäämään poliittisen vaikutusvaltansa menettämistä siellä.

Uusimmat

Fingerpori

comic